Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи тиску в носових пазухах

Основні причини появи тиску в носових пазухахВідчуття тиску в носових пазухах є досить дискомфортним станом, який може вплинути на загальний стан людини. Як боротися з даним симптомом та які захворювання стоять за його появою? З’ясуємо далі.

Синусовий тиск виникає внаслідок закорковування носових проходів, спричиненого подразненням або запаленням мембран, що їх вистилають. Тобто коли пазухи не можуть дренуватися, людина може відчувати запалення та біль у голові, носі та обличчі.
 
Причиною цього може виступати застуда, алергія, інфекція носових пазух. Хтось вирішує проблему за допомогою безрецептурних методів лікування, а хтось вдається до природних засобів.

Характерні ознаки

Синусовий тиск характеризується появою відчуття стиснення або болю в обличчі, особливо навколо очей, носа, чола або вилиць. Не є виключенням, коли синусовий тиск може навіть поширюватися на інші ділянки, наприклад шкіру голови, зуби та щелепи.
 
Важливо розуміти, що коли до ознак синусового тиску приєднується висока температура тіла, біль в горлі, інтенсивний головний біль, необхідно не зволікати зі зверненням до лікаря. 

Основні причини

Досить багато станів можуть спричинити появу синусового тиску. 
До найбільш поширених відносять:
  • застуда;
  • вірусна інфекція;
  • інфекція носових пазух, як гострого, так і хронічного перебігу;
  • алергія;
  • змінені анатомічні структури (наприклад, викривлення перегородки або поліпи носа);
  • вплив зовнішніх забруднювачів у вигляді пилу чи сигаретного диму.

Тактика

Самостійно зменшити інтенсивність тиску в носових пазухах можливо використовуючи зволожувач повітря, сольовий розчин для промивання. Наприклад, зволожувач повітря дає можливість зволожити пазухи та розрідити слиз. Тоді як сухе повітря навпаки збільшує тиск викликаючи не тільки біль в пазухах, а й головний біль.
 
Також не варто забувати про повноцінний відпочинок та сон, аби дати можливість організму відновитися. Відмітимо, що спати краще в підведеному положенні (голова над серцем). Це допоможе запобігти накопиченню слизу та дозволить краще дихати. Дуже важливо залишатися зволоженими!
 
Якщо домашні засоби не спрацьовують, можливо зменшити тиск у пазухах за допомогою звичайних безрецептурних продуктів. Залежно від причини вони можуть включати назальні деконгестанти, антигістамінні препарати або відхаркувальні засоби.

Якщо симптоми не покращуються упродовж одного-двох тижнів необхідно звернутися за медичною допомогою. Це може свідчити про більш серйозну інфекцію, для якої можуть знадобитися призначені антибіотики. Тобто специфічне лікування синусового тиску залежатиме від супутнього стану. 
Наприклад, при наявності в анамнезі хронічного синуситу лікар може зазначити переваги оперативного втручання. Хірургічне втручання може бути корисним у відкритті синусів для забезпечення кращого дренажу, наявних анатомічних структур, типу викривлення носової перегородки.

Враховуючи, що неможливо на 100% запобігти синусовому тиску, зменшити ризики все ж можливо дотримуючись гігієни рук, уникаючи контакту з хворими на інфекцію, контролюючи алергію при її наявності.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм