Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синусит: основні прояви інфекції носових пазух

Синусит: основні прояви інфекції носових пазухСинусит, риносинусит або синусова інфекція – це патологічний стан, що супроводжується інфікуванням пазух носової порожнини, з наступним набряком та запаленням тканин. Синусит спричинений ростом патогенних збудників внаслідок накопичення рідини в пазухах (в нормі вони заповнені повітрям). Відмітимо, що патогенними збудниками можуть виступати бактерії, рідше гриби. Якщо синусова інфекція викликана вірусом, хворий може передати цей вірус іншій людині. Це може призвести до застуди, яка потім може перерости в інфекцію носових пазух.

Інфекції носових пазух, викликані грибком, зазвичай є більш серйозними, ніж інші форми синуситу. Їх  поява більш імовірна при ослабленій імунній системі.
Даний стан супроводжуватиметься головним болем та болем у носових пазухах, відчуттям тиску.
 
Залежно від тривалості синуситу розрізняють його гостру форму (триває менш ніж 4 тижні), підгостру (розвиток інфекції займає від 4 до 12 тижнів) та рецидивуючу гостру (триває не більше тижня та виникає понад 4 разів упродовж року).
 
Якщо інфекція триває понад 12 тижнів діагностують хронічний синусит.

Основні причини

  1. Патогенні збудники (віруси, бактерії, гриби).
  2. Поліпи.
  3. Алергічна реакція.
  4. Слабкість імунної системи.
  5. Новоутворення носа.
  6. Викривлення носової перегородки.

Характерні ознаки 

  1. Больові відчуття та підвищена чутливість в обличчі.
  2. Закладеність носа.
  3. Виділення з носової порожнини (жовтого, зеленого чи каламутного характеру).
  4. Біль або тиск у пазухах (під очима та за носом).
  5. Синусовий головний біль.
  6. Кашель, біль в горлі внаслідок стікання слизу в горло та його подразнення.
  7. Лихоманка.
  8. Неприємний запах з рота.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу з наступним проведенням діагностичних тестів: ендоскопія, КТ, біопсія, перевірка на алергію.
 
Тактика лікування залежатиме від тяжкості перебігу інфекції та її тривалості.

Загалом терапія призначена лікарем включатиме назальний протинабряковий спрей, антигістамінні препарати, знеболювальні, розріджувачі слизу.

За показаннями, а точніше при бактеріальній інфекції яка триває понад 10 днів без поліпшення симптомів, призначається антибактеріальна терапія. Також можливе призначення кортикостероїдів. 

Оперативне втручання буде доцільним для лікування структурних проблем, наприклад поліпів.

Не є виключенням, коли інфекції носових пазух, які часто трапляються, можуть бути наслідком основного захворювання.

Додатково в домашніх умовах варто подбати про своє самопочуття вживаючи достатню кількість води, зволожуючи повітря в приміщенні, більше відпочиваючи.

Знизити ризики розвитку синуситу можливо дотримуючись гігієни рук, відмовившись від куріння, в тому числі й пасивного. Також створити безпечне оточення в домівці чи офісі можливо за допомогою бактерицидного рециркулятора. Даний прилад забезпечує 99% знищення патогенних збудників в ділянці свого впливу. Окрім того, на відміну від бактерицидних ламп, рециркулятор є безпечним для людей та тварин безпосередньо при роботі. Ознайомитися детальніше з «дезінфектором» повітря можливо в медичному маркеті ITMED.
Важливо розуміти, що синусова інфекція може як покращитися сама по собі, так і погіршитися. Тому краще звернутися за консультацією до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм