Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Отосклероз: симптоми ураження вуха

Отосклероз: симптоми ураження вухаОтосклероз — це патологічний стан, що супроводжується нетиповим затвердінням тканин вуха.

Механізм розвитку захворювання полягає в затвердінні тканин навколо трьох кісток, які називаються стремінцем, наконечником і молоточком. 
 
Тобто в основі захворювання покладено процес аномального ремоделювання кістки в середньому вусі. Така аномальна зміна кісток може призвести до втрати слуху. Оскільки звук може не поширюватися від середнього до внутрішнього вуха через ураження стремінця. Відмітимо, що ремоделювання кістки є процесом, що триває протягом усього життя та супроводжується оновленням кісткової тканини.  

За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на осіб вікової категорії 30+, переважно жінок.

Характерні ознаки

  1. Шум у вухах.
  2. Неможливість почути низькі звуки, типу шепоту.
  3. Поступова втрата слуху, яка тільки погіршується упродовж років. При цьому ступінь втрати слуху для кожного вуха є різною. Адже як правило, вона спочатку починається в одному вусі, а потім розвивається в іншому.
  4. Запаморочення.
Відсутність вчасного лікування може призвести до значної втрати слуху, що значно вплине на якість життя людини. Повна втрата слуху від отосклерозу вважається рідкістю.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною даного стану. Спеціалісти відзначають про можливий вплив насамперед спадкового фактора, певного типу інфекцій та стресового перелому кісткових тканин.
 
Це також може бути пов’язано зі взаємодією між трьома різними клітинами імунної системи (цитокінами). 
 
Люди, які вже схильні до отосклерозу, можуть розвинути цей стан під час вагітності. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з наступною перевіркою слуху (аудіограма, тимпанограма), КТ та МРТ. Важливо при проведенні діагностики виключити інші захворювання або проблеми зі здоров’ям, які можуть викликати такі ж симптоми, як отосклероз. 
 
Лікування отосклерозу залежить від ступеня втрати слуху. Так коли вухо зазнало незначного ураження лікар може обрати тактику ретельного моніторингу. Використання деяких ліків, таких як фтор, кальцій або вітамін D, може допомогти уповільнити втрату слуху. Однак переваги цих методів лікування ще не доведені.

В інших же випадках можливо запропонувати пацієнтові слуховий апарат або кохлеарні імплантати, при більш прогресуючій втраті слуху.

Серйозну втрату слуху також можна лікувати за допомогою хірургічного втручання під назвою стапедектомія, яка передбачає видалення стремінця з наступною його заміною протезом або хірург вставляє протез у середнє вухо, щоб обійти патологічну кістку та дозволити звуковим хвилям потрапити до внутрішнього вуха та відновити слух.

Як і при будь-яких інших захворюванням не варто зволікати чи самостійно розв’язувати проблему. Витрачений час може стати ціною слуху.  Тому якщо у вас є симптоми отосклерозу або проблеми зі слухом загалом, важливо поговорити з лікарем. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм