Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лейкемія: основні симптоми раку крові

Лейкемія: основні симптоми раку кровіЛейкемія (лейкоз, білокрів'я) являє собою загальну назву, що об'єднує різні форми раку крові та кісткового мозку. Під впливом провокуючих чинників відбуваються мутації клітин кровотворної та лімфоїдної тканин. Лейкемія належить до онкологічних патологій швидкого розвитку. 

Механізм розвитку полягає в первинному ураженні кісткового мозку та зниженням виробленням лейкоцитів (вони заміщуються на трансформовані лейкоз-ініціюючі форми), що як наслідок робить організм схильним до розвитку інфекційних процесів. Далі патологічний процес поширюється на селезінку, лімфатичні вузли тощо. За статистичними даними випадки захворювання припадають найбільше на дітей до 15 років.
 
За характером протікання лейкоз поділяються на гостру й хронічну форми. Однак при цьому гостра форма ніколи не переходить у хронічну, вони являються різними патологічними процесами.
 
В залежності від того, ураження яких клітин стало першочерговим при розвитку раку, розрізняють  гострий лімфобластний (ГЛЛ) і мієлобластний (ГМЛ) типи лейкозу.  Так перший тип є злоякісним процесом в практиці педіатрів, а другий - включає до групи ризику осіб старшого віку (65 років). 
 
Лейкемія є смертельно небезпечним захворюванням, однак при ранньому її виявленні можливо досягнути ремісії. 

Які фактори впливають на розвитку раку крові?

Достеменних причин, що впливають на розвиток лейкемії (лейкозу) не відомо. При цьому дану патологію тісно пов'язують з впливом іонізуючого випромінювання. Насамперед від його дози, віку пацієнта, перебігу вагітності, що надалі підвищує ризики розвитку гострого лейкозу у дітей.

Додатковими тригерами також виступають:
  • гематологічні захворювання іншого генезу;
  • зловживання алкоголем, наркотичними препаратами або паління;
  • спадковий фактор;
  • несприятливі умови навколишнього середовища (екологічний фактор);
  • надмірна кількість канцерогенів в повсякденному житті;
  • хромосомні аномалії;
  • інфекційні чинники ризику.

Основні прояви лейкозу

Симптоми лейкозу помітні, однак небезпека їх полягає в тому, що вони неспецифічні. 
  1. Частий розвиток інфекційних процесів.
  2. Швидка стомлюваність.
  3. Задишка, що пов'язано з розвитком анемії при лейкозі та неспроможності забезпечувати постачання кисню до легень.
  4. Біль в суглобах та кістках.
  5. Зменшення маси тіла.
  6. Блідість шкірних покривів.
  7. Поява синців та петехій на тілі: знижується рівень тромбоцитів та відбувається порушення процесу згортання крові. 
  8. Збільшення лімфатичних вузлів.
Додатково може спостерігатися нічна пітливість, кровотечі (часто з носової порожнини), озноб. 
Як відмічається симптоми можуть бути ознаками й інших патологічних процесів. Тому так важливо не втрачати часу та одразу звернутися до лікаря. 

Діагностика та тактика лікування

Як зазначалося вище небезпека лейкозу полягає в тому, що на ранніх стадіях патологічний процес може протікати безсимптомно або ж симптоми можуть нагадувати перебіг інших порушень в організмі. Саме тому дуже часто захворювання діагностується вже на пізніх етапах.
 
Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення лабораторних аналізів крові, рентгенографії та КТ, біопсії кісткового мозку.
 
Тактика лікування буде залежати від типу та підтипу лейкемії й проходитиме у декілька етапів (індукція, консолідація, підтримуюча терапія). Основою медикаментозної терапії є призначення цитостатичних препаратів, імунопрепаратів, переливання компонентів крові. Також невіддільним методом лікування є проведення хімієтерапії з наступним усуненням ракових клітин.
 
При відсутності результату від цитостатичної терапії шанс на одужання дає проведення трансплантація кісткового мозку. 
 
Пам'ятайте, що лейкоз це те захворювання, що виникає з різних причин. Особливо патологія вражає дітей. Але при цьому перемогти недуг можливо, головне вчасно звернутися до лікаря. Будьте уважними до свого самопочуття та самопочуття своїх дітей, та не займайтеся самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм