Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак сечового міхура: ранні симптоми злоякісного процесу

Рак сечового міхура: ранні симптоми злоякісного процесуРак сечового міхура на жаль є досить поширеною проблемою. Однак при цьому небезпека захворювання та його пізнє діагностування пов'язано з початком маловиражених та неспецифічних симптомів. Розберемо детальніше, які прояви зі сторони функціонування сечової системи повинні викликати занепокоєння та чи можливо запобігти розвитку злоякісного процесу.

Рак сечового міхура - це патологічний стан, що характеризується розвитком злоякісного новоутворення зі стінок органу.
За статистичними даними більшість випадків раку припадає на чоловічу стать, віком від 40 до 60 років. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Куріння (багаторічне).
  2. Праця з небезпечними хімічними речовинами та вдиханням їх парів. 
  3. Спадковий фактор.
  4. Паразитарне ураження (шистосомоз).
  5. Наявність в анамнезі опромінення органів таза.
  6. Захворювання сечовидільної системи хронічного характеру (наприклад, хронічний цистит).

Які основні симптоми раку сечового міхура?

Підступність захворювання полягає в тому, що перші прояви не завжди є характерними виключно для онкологічного процесу. Відповідно дуже часто ці загальні скарги ігноруються або приймаються спроби самостійного лікування. Так до такої розповсюдженої, однак при цьому небезпечної ознаки належить поява болю та дискомфорту під час сечовипускання, що може свідчити як про розвиток циститу, так і відповідно пухлини сечового міхура.  

До додаткових симптомів злоякісного процесу належить:
  • поява крові у сечі;
  • відчуття переповненості сечового міхура, неповного спорожнення;
  • біль, що іррадіює в область промежини, крижів, внизу живота;
  • підвищення температури тіла.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі аналізу клінічної картини та результатів проведення УЗД, КТ, цитологічного дослідження сечі та цистоскопії з наступною біопсією тканин.
 
Рак сечового міхура належить до тих видів злоякісного процесу, що має здатність до стрімкого прогресування та рецидивів. Тому тактика лікування буде напряму залежати від стадії розвитку раку та наявності метастазування. В основі лежить оперативне втручання з проведення трансуретральної резекції сечового міхура (ТУР) з видаленням пухлини та наступним її відправленням на гістологічне дослідження. При неможливості провести операцію ендоскопічно застосовується метод відкритої резекції. 
При цьому в залежності від поширення патологічного процесу поводитиметься часткове або повне видалення сечового міхура. З додатковим проведенням хімієтерапії та променевої терапії (за показаннями). 
 
У разі неможливості зберегти сечовий міхур постає питання про створення методу, що забезпечить відведення сечі. Наразі сучасні технології дають можливість замість стоми, створити штучний сечовий міхур, такий собі резервуар з тканин кишківника, що буде надалі імітувати орган.
 
З метою зменшення ризиків розвитку раку сечового міхура важливо дотримуватися здорового способу життя; виключити зловживання алкоголем та куріння; правильно харчуватися з усуненням продуктів, що містять барвники; вчасно проводити лікування захворювань сечовидільної системи. І звісно навіть при відсутності скарг обов'язково щорічно проходити огляди в уролога. 
 
Пам'ятайте, що чим раніше діагностувати рак, тим успішнішими є шанси на лікування з досягненням стійкої ремісії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм