Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак плеври легень: основні симптоми

Рак плеври легень: основні симптомиРозвиток новоутворення в плеврі легенях викликає порушення їх функціонування, й у міру росту та прогресування пухлини виникають нові вогнища ураження та метастазування в інші органи та тканини. Які фактори викликають рак плеври легень та поява яких перших симптомів повинна викликати занепокоєння? З'ясуємо далі.

Мезотеліома плеври (ендотеліома) - це патологічний стан, що характеризується формуванням пухлини злоякісного характеру з серозних клітин плеври. Тобто виникає рак плеври легені. 
 
За статистичними даними найбільший відсоток захворювання припадає на чоловіків, переважно віком після 60 років.
 
Мезотеліома може розвиватися у двох формах: вузлувата та дифузна. Так вузлувата мезотеліома має локалізований ріст у вигляді вузла тканини на ніжці, а дифузна - має агресивний розвиток з поширенням на зовнішню оболонку легень, неначе обтискаючи їх та при цьому виділяючи рідину яка викликає гідроторакс. Це значно ускладнює процес видалення пухлини та є показанням до одночасної резекції не тільки плеври, а й легені разом з нею. 

Які фактори впливають на розвиток онкології?

У більшості випадків причина формування пухлини пов'язана з тривалим контактуванням небезпечних хімічних речовин, а саме азбесту. Навіть якщо з моменту контактування минуло багато років (понад 30 років). Людина може безпосередньо працювати на виробництвах або просто жити поруч, де відбувається видобування азбесту. 
 
До менш провокуючих чинників відносять вплив таких сполук як нікель, парафін, силікати тощо.

Основні симптоми мезотеліоми плеври

  1. Больові відчуття в ділянці грудної клітки.
  2. Задишка та сухий кашель (згодом вологий з домішками крові).
  3. Слабкість.
  4. Підвищення температури тіла (субфебрильна).
  5. Відчуття тяжкості в грудях, внаслідок накопичення запальної рідини. 
  6. Підвищена пітливість вночі.
  7. Зниження маси тіла без видимої на те причини.
  8. Зовнішні зміни у вигляді деформації та відсутності рухів зі сторони ураженої частини грудної клітки, синдром верхньої порожнистої вени.
Мезотеліома має агресивний розвиток!

Діагностика та тактика лікування

Діагностування захворювання, окрім збору анамнезу та встановлення факту роботи з хімічними реагентами, фізикального огляду з застосуванням фонендоскопу на предмет шумів, буде проводиться на основі візуалізаційних методів обстежень, гістології та цитології (плевральної рідини).
 
Так візуалізація раку відбувається шляхом проведення КТ та рентгенографії грудної клітки. 
При проведенні гістологічного дослідження матеріал отримується за допомогою методу - відеоторакоскопії, інколи при відкритому хірургічному втручанні. 
 
Основним методом лікування мезотеліоми є проведення радикального оперативного втручання. Об'єм операції буде залежати від показань, стадії захворювання (плевропневмоектомія та при необхідності резекцію діафрагми та перикарда, плевректомія та декортикація легені). 
Додатково проводиться хімієтерапія та променева терапія. 
 
Успішність операції залежатиме від часу діагностування захворювання, форми пухлини.
 
Тому при наявності випадків контактування з азбестом та іншими хімічними небезпечними сполуками (навіть через 20-30 років) необхідно особливу увагу приділяти стану своїх легень та проходити обов'язкові огляди на постійній основі, а при появі симптомів одразу звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм