Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак гортані: основні причини та методи лікування

Рак гортані: основні причини та методи лікуванняГортань є невеликим за розміром органом, однак дуже важливим, адже бере участь в процесі дихання та формуванні мовленні. Відповідно при розвитку злоякісного процесу та відсутності вчасного лікування функції органу порушуються. Розберемо детальніше які ранні прояви має рак гортані та в яких випадках можливо зберегти орган?

Рак гортані - це патологічний процес, що характеризується розвитком злоякісного новоутворення з епітеліальних клітин органу. 
 
За статистичними даними більшість випадків онкології гортані виникає у вигляді плоскоклітинного раку, що формується з клітин слизової гортані. До розвитку патології схильні більш чоловіки, після 50 років та особливо які палять.

Які фактори впливають на розвиток раку гортані?

  1. Папіломи гортані.
  2. Дисплазія або потовщення епітелію гортані.
  3. Перенесення опіків, інфекційних процесів, які викликають рубцювання.
  4. Фіброма.
Ризики розвитку хвороби підвищуються при зловживанні алкоголю та тютюнопалінні; проживанні в екологічно неблагоприємному оточенні або умовах роботи з хімічним токсичними речовинами; спадковому факторі; проходженні променевої терапії (локалізація - шия та/або голова); ВПЛ (онкогенні типи). 

Якими симптомами буде супроводжуватися рак гортані?

Відмітимо, що клінічна картина буде варіюватися від стадії розвитку раку, локалізації пухлини та її виду, наявності метастаз. 
Так на початковому етапі симптоми практично відсутні, що відповідно не викликає підозр та відтерміновує момент звернення до лікаря. 

Згодом виникають наступні прояви раку:
  • підвищення температури тіла (субфебрильна);
  • кашель та пирхота в горлі;
  • хриплість та больові відчуття, які не усуваються відповідними ліками;
  • зміни зі сторони голосу.
Відповідно при прогресуванні раку симптоми стають інтенсивнішими з додатковим приєднанням осиплості з наступною втратою голосу, відчуття стороннього тіла в горлі, збільшення шийних лімфатичних вузлів, порушення ковтання, погіршення загального самопочуття (безсоння, головний біль). 
 
Поява неприємного запаху з рота, виділень з домішками слизу та крові свідчить про розпад пухлини.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу - рак гортані, окрім аналізу клінічної картини та проведення огляду, додатково проводяться наступні обстеження:
  • лабораторні аналізи крові;
  • рентгенографія;
  • КТ шиї;
  • УЗД;
  • біопсія;
  • огляд гортані через ларингоскоп (ендоскопічний метод).
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання з наступним видаленням пухлини. При показаннях проводиться видалення новоутворення з повним видаленням гортані.  На це впливає локалізація новоутворення, стадія розвитку та неможливість видалити пухлину без видалення органу з технічних причин. Тобто це ті випадки, коли рак проростає в структуру органу з множинним метастазуванням. Від цих факторів залежатиме й метод оперативного втручання. Однак у більшості випадків терапія буде направлена на органозбережну методику лікування. 
 
Додатково застосовується променева терапія та хімієтерапія. 
 
У разі видалення злоякісної пухлини разом з гортанню, наступна терапія буде направлена на відновлення дихання та мовлення, наприклад застосування ендопротезів. Оскільки відбувається розрив верхніх дихальних шляхів. Відновлення дихання відбуватиметься шляхом встановлення в шию трахеостомічної трубки. Повернення голосу вимагає складних технічних пристроїв. 
 
З метою зниження ризиків розвитку раку гортані рекомендовано вести здоровий спосіб життя з відмовою від куріння та зловживання алкоголем, вчасно лікувати запальні процеси носоглотки, гортані та інших станів, що можуть спровокувати злоякісний процес.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм