Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак щитоподібної залози: основні причини та методи лікування

Рак щитоподібної залози: основні причини та методи лікуванняЩитоподібною залозою, яка нагадує за своєю формою метелика, проводиться ряд життєво важливих функцій у нашому організмі. Насамперед це продукування гормонів. Відповідно у разі розвитку злоякісного процесу зі сторони органу, відбувається порушення тих функцій, що щитоподібна залоза забезпечує. Тому розберемо детальніше, як вчасно розпізнати рак щитоподібної залози та які фактори впливають на його появу.

Рак щитоподібної залози - це патологічний процес, що характеризується розвитком злоякісного новоутворення з перероджених клітин органу. 
Новоутворення являє собою щільний вузол, сірого або білого забарвлення, який інколи може бути заповнений рідиною.  
 
В залежності від структури пухлини виділяють папілярну, фолікулярну, модулярну та недиференційовану форми. Найбільш розповсюдженим є папілярний рак щитоподібної залози, який має повільний ріст та рідко метастазує. Однак при цьому може досягати великих розмірів з наступною деформацією шиї. 
 
За статистичними даними більша кількість випадків раку щитоподібної залози виникає серед жінок, особливо після 40 років. 

Основні причини раку

Достеменно точних причин розвитку злоякісного процесу не встановлено. Однак існує чіткий зв'язок між його появою та ряду наступних факторів:
  • спадкова схильність;
  • йодна недостатність;
  • шкідливі звички (зловживання алкоголем, куріння);
  • запальні процеси в щитоподібній залозі хронічного характеру;
  • травми;
  • вплив іонізуючого випромінювання;
  • гіперплазія.

Які симптоми вказують на розвиток раку щитоподібної залози?

  1. Больові відчуття та дискомфорт при ковтанні їжі, утруднене ковтання.
  2. Осиплість голосу.
  3. Збільшення шийних лімфатичних вузлів.
  4. Пальпується щільний вузол в ділянці щитоподібної залози.
Оскільки ураження щитоподібної залози безпосередньо впливає на порушення продукування гормонів, додатково спостерігатиметься зниження ваги, слабкість, коливання настрою, порушення сну.
 
Відзначимо, що на ранніх стадіях рак щитоподібної залози може не мати ніяких проявів. Основні скарги виникатимуть у міру збільшення пухлини.
На останніх стадіях пухлина проростає в оточуючі тканини, поширюючись на гортань, стравохід тощо.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу лікар ендокринолог насамперед проводить оцінку скарг пацієнта, фізикальний огляд. Призначається та розшифровується ряд лабораторних аналізів. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом УЗД, МРТ, рентгенографії (для виявлення метастазів). Додатково проводиться тонкоголкова біопсія утворень щитоподібної залози.
 
Тактика лікування базуватиметься на основі проведення оперативного втручання з наступним призначенням гормональної терапії. Відповідно масштаби операції залежатимуть від стадії раку, загального стану пацієнта та його віку, розмірів й локалізації пухлини.
 
Тобто ймовірне як обмеження виключно видаленням однієї з часток щитоподібної залози (гемітиреоідектомія), так і повне видалення органу з ймовірним залученням клітковини шиї (при метастазах). 
 
У тому випадку, якщо тип пухлини є не виявленим додатково проводиться хімієтерапія та променева терапія. 
Надалі хворому необхідно буде проходити регулярні огляди у лікаря.
 
Пам'ятайте, що симптоми раку щитоподібної залози виникають при досяганні пухлини значних розмірів. Тому важливо вчасно звернутися за допомогою. З цією метою не ігноруйте профілактичні огляди у лікаря ендокринолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм