Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кератит: основні симптоми запалення рогівки ока

Кератит: основні симптоми запалення рогівки окаНагадаємо, рогівка являє собою прозору частину ока, яка у вигляді купола покриває райдужку та зіницю органу. У випадку травми або інфекції може виникати захворювання під назвою кератит.

Кератит - це патологічний стан, запального характеру, що супроводжується ураженням рогівки ока. 
 
Дане порушення є досить поширеним, особливо в осіб які використовують контактні лінзи. Це пов'язано з їх тривалим носінням, неналежною дезінфекцією та застосуванням при контакті з водою (плавання).
 
В залежності від причини розвитку розрізняють декілька видів кератиту. Так у випадку, коли причиною є інфекція, діагностують інфекційний кератит. Збудниками виступають бактерії (стафілокок, стрептокок), грибки, віруси та навіть паразити. 
 
До ймовірних причин неінфекційного кератиту відносять травму ока, потрапляння стороннього предмету до ока, тривале носіння контактних лінз, слабкість імунної системи, інтенсивний вплив сонячного світла (фотокератит). 
 
Відповідно даний тип запалення не є заразним, тоді як бактерії чи віруси можуть поширюватися. Це стосується і випадків, контакту з інфекційною речовиною, навіть при кашлі чи чханні, чи з рановою поверхнею від герпесу та наступним доторком до очей.

Характерні ознаки

  1. Гіперемія очей.
  2. Підвищена чутливість до світла.
  3. Больові відчуття.
  4. Набряк.
  5. Труднощі з відкриттям повік.
  6. Порушення зору (наприклад, розмитість).
  7. Надмірне сльозовиділення.
  8. Виділення.
Відмітимо, що чим довше розвивається запалення, тим гірше протікатимуть симптоми.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу пацієнта та фізикального й офтальмологічного оглядів. Так під час обстеження застосовується щілинна лампа, аби детальніше розглянути структуру ока. Додатково з метою виключення інфекції проводяться лабораторні дослідження крові та зразків з рогівки ока.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від причини захворювання. Відповідно розвиток інфекційного процесу потребує призначення антибактеріальної терапії, протипаразитарних, противірусних або протигрибкових препаратів. 
Ліки можуть застосовуватися у вигляді таблетованих препаратів, очних крапель чи ін..

Щодо неінфекційного кератиту, то він не потребує лікування. Достатньо обмежитися очними краплями та дати можливість оку самостійно загоюватися.

Тяжкі та занедбані випадки потребують оперативного втручання з наступною трансплантацією рогівки. Це переважно виникає якщо кератит не реагує на лікування або якщо він спричиняє незворотне пошкодження рогівки.

Головне це вчасно звернутися за лікарською допомогою, що дасть можливість визначити причину запалення та якомога раніше розпочати лікування без ускладнень для зору.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм