Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Неврит зорового нерва: основні симптоми запалення

Неврит зорового нерва: основні симптоми запаленняФункція зорового нерва полягає в перенесенні інформації про зображення від ока до мозку. Однак внаслідок впливу ряду негативних факторів нерв може зазнавати ураження, що небезпечно втратою зору. Наразі розберемо детальніше про розвиток запального процесу.

Неврит зорового нерва  — це патологічний процес запального характеру, що супроводжується відповідно ураженням зорового нерва. 
 
Патологія характеризується втратою зору (тимчасовою) та больовими відчуттями при руху очима, які при вчасному лікуванні зникають. 

Основні причини

Причин, що можуть викликати неврит зорового нерва безліч. Хоча не є виключенням коли неможливо встановити, що саме викликало запалення. Такі випадки діагностуються ідіопатичними. Вважається, що неврит є аутоімунним процесом, коли з невідомої причини імунна система атакує тканини тіла, спричиняючи їх ураження. 

До загальних провокуючих факторів можна віднести: 
  1. Неврологічні захворювання (наприклад, розсіяний склероз).
  2. Аутоімунні стани (наприклад, червоний системний вовчак).
  3. Розвиток інфекційного процесу (наприклад, кір, сифіліс, туберкульоз, герпес).
  4. Приймання певних лікарських препаратів.
  5. Зловживанням алкоголем та куріння. 
  6. Вплив токсичних речовин.
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб віком від 20 до 40 років, переважно жінок. 

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що клінічна картина може відрізнятися в залежності від причини, що викликала запалення. 
 
До найпоширеніших ознак захворювання можна віднести наступне:
  • втрата зору на одне око. Помітна втрата зору зазвичай розвивається протягом годин або днів і покращується упродовж кількох тижнів або місяців. У деяких людей втрата зору є постійною.;
  • больові відчуття навколо ока, що посилюється під час руху очей;
  • неправильне бачення кольорів;
  • поява плям та миготливих вогнів.
Переважно патологічний процес є одностороннім, тобто локалізується на одному оці.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та фізикального огляду. Додатково лікар може призначити ряд діагностичних тестів, з метою встановлення причини невриту зорового нерва. До прикладу, лабораторні дослідження крові, аналіз спинномозкової рідини, МРТ та КТ.
 
Тактика лікування у більшості випадків буде направлена на застосування кортикостероїдів, з метою зменшення запального процесу та зняття набряку.
Також варто враховувати, що якщо причиною невриту є інший патологічний процес, то лікування цього захворювання дасть можливість усунути запалення.
Відмітимо, що хоч втрата зору як ускладнення невриту є переважно тимчасовим, однак для його відновлення може знадобитися деякий час, від тижнів до місяців. Іноді неврит зорового нерва рецидивує і потребує повторного лікування.
 
Головне не забувати про перевірку зору у профілактичних цілях. Так порушення можливо виявити ще до моменту появи ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм