Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Катаракта: ранні прояви порушення зору

Катаракта: ранні прояви порушення зоруКоли ми чуємо такий вид порушення зору як «катаракта» в першу чергу виникає асоціація зі старінням. І це дійсно так, адже за статистикою більшість випадків катаракти припадає саме на осіб похилого віку. Але є виключення, як і у будь-якої іншої патології. Тому розберемо детальніше ранні прояви катаракти та її різновиди.

Катаракта – це патологічний процес, що супроводжується ураженням кришталика ока, а точніше розвитком його помутніння. Відмітимо, що ступінь ураження може бути різною!
Нагадаємо, що в нормі кришталик є прозорим, внаслідок відсутності в ньому судин та нервових закінчень.

Характерні ознаки

  1. Двоїння в очах.
  2. Розмитість зображення, яке не відновлюється навіть після застосування окуляр чи контактних лінз.
  3. Туман перед очима.
  4. Зниження гостроти зору, що розпочинається на початку в нічний час.
  5. Підвищена реакція на світло.
  6. Зниження яскравості зображення.
Відмітимо, що клінічна картина у кожному випадку є індивідуальною. Однак чим тривалішим є патологічний процес, тим тяжчого характеру набувають симптоми.

Основні причини

  1. Віковий фактор. Є найбільш частою причиною патології та являє собою природний процес. До групи ризику можна віднести осіб вікової категорії 70+.
  2. Травма ока.
  3. Вроджена вада, коли під час вагітності жінка перенесла інфекційні захворювання.
  4. Умови трудової діяльності.
  5. Розвиток запального процесу в оці.
Наявність в анамнезі інших захворювань ока (наприклад, глаукома).

Травматична катаракта

В умовах сьогодення травматичний тип катаракти на жаль є досить частим явищем. Причиною можуть бути контузія або травми очного яблука. Тобто травматична катаракта характеризується помутнінням кришталика спричиненого травмою ока, тупого або проникаючого характеру. До клінічної картини, окрім помутніння кришталика можна віднести гіперемію рогівки та набряк, кровотечу, приєднання інфекційного процесу.

Діабетична катаракта

Діабетична катаракта являє собою зміни зі сторони кришталика внаслідок порушення обміну вуглеводів у пацієнтів з цукровим діабетом. Тобто на розвиток катаракти впливає стійкий високий рівень глюкози в крові. Відповідно, чим довше хворіє людина на діабет, тим більші ризики розвитку захворювання. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі аналізу клінічної картини та даних анамнезу, а також ряду діагностичних тестів, серед яких: офтальмометрія, офтальмоскопія, визначення гостроти зору та біомікроскопічне обстеження за допомогою щілинної лампи.
 
Тактика лікування залежатиме від стадії тяжкості. Тобто на початковому етапі можливо обмежитися консервативним методом лікування. Так пацієнтові лікар може призначити спеціальні очні краплі, однак при зупиненні їх застосування зір знову може погіршуватися. 

Якщо катаракта є вторинною, тобто викликана іншим захворюванням, важливо спочатку усунути основну причину. 

Однак більшість випадків катаракти потребує саме оперативного втручання з наступною заміною кришталика (на трансплантат).

Попри те, що не існує 100% методів запобігання захворювання все ж важливо дотримуватися профілактичних методів з запобігання захворювань очей. Серед них проходження профілактичних оглядів у офтальмолога, здоровий спосіб життя, захист очей від УФ-променів (носіння окулярів), дозований час при роботі з гаджетами.

Пам’ятайте, що при появі ознак погіршення зору не зволікайте та зверніться до лікаря, для проходження наступних обстежень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм