Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Диплопія: основні причини двоїння в очах

Диплопія: основні причини двоїння в очахЯк діяти коли предмет, що лежить на столі подвоюється? Даний стан діагностується як диплопія або подвійне бачення. Тобто людина бачить два зображення одного предмета і це переважно є результатом основного захворювання в організмі. Диплопія може вплинути на будь-кого, але найчастіше вона зустрічається у дорослих старше 60 років.

В залежності від перебігу розрізняють монокулярну диплопію, у випадку якої двоїння в очах зникає при закритті ураженого ока, та навпаки повертається коли здорове око закрити. Спровокувати може це безпосередньо порушення зі сторони очей. Бінокулярна диплопія характеризується зникненням порушення при закритті будь-якого ока. Причиною цього є розвиток проблеми в мозку або нервових закінченнях очей. 
 
Відповідно до цього визначити тип порушення можливо навіть самостійно, достатньо пройти такий простий тест.
Більш детальніше про причини диплопії далі.

Основні причини

  1. Катаракта.
  2. Неправильна форма та кривина ока. 
  3. Зміна форми рогівки.
  4. Аневризми головного мозку.
  5. Синдром сухого ока. 
До причин бінокулярної диплопії можна віднести пошкодження нервових закінчень, що відповідають за передачу сигналів між мозком та очима. Також вплинути на розвиток даної форми захворювання може наявність в анамнезі цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, косоокості.
 
Відмітимо, що поява двоїння в очах завжди потребує звернення до лікаря, насамперед щоб визначити чи не існує загрози для життя та ризиків втрати зору. Адже кожна можлива причина двоїння в очах має потенційні ускладнення. 

Характерні ознаки

  1. Підвищена чутливість до світла або звуків.
  2. Двоїння в очах.
  3. Нудота.
  4. Запаморочення.
  5. Головний біль та больові відчуття в очах. 
Зауважимо, що перебіг на перебіг клінічної картини впливатиме причина диплопії. 

Діагностика та тактика лікування

Якщо визначити диплопію у більшості випадків просто, то його причину - набагато складніше. З цією метою лікарем буде призначено ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові, перевірка зору, КТ або МРТ.
 
Відповідно до діагностованої причини й обирається тактика лікування. Щодо позбавлення такої проблеми як диплопія, лікар рекомендуватиме пацієнту робити вправи для очей, використовувати коригувальні лінзи або окуляри. Не є виключенням, коли може знадобитися оперативне втручання якщо проблема має фізичний характер (наприклад, катаракта).

Для більш складних причин, таких як цукровий діабет або розсіяний склероз, пацієнтові може знадобитися лікування інших спеціалістів на додаток до офтальмологів. Інколи можлива потреба у наданні невідкладної медичної допомоги, якщо існує прямо загроза життю (наприклад, аневризма головного мозку або рак).
 
Немає жодних методів для 100% запобігання двоїння в очах, але ретельний догляд за ними та регулярне відвідування лікаря є найкращим способом виявити проблему до того, як вона спровокує появу ряду порушень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм