Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Блефарит: основні симптоми запалення повік

Блефарит: основні симптоми запалення повікБлефарит – це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу на краю повік, а точніше їх волосяних фолікулів. Зазвичай він вражає обидва ока по краях повік.

В залежності від розташування патологічного процесу розрізняють запалення передньої частини ока (зовнішня сторона, де розташовуються вії) та задньої повіки – це внутрішній край повік.

Основні причини запального процесу

Механізм розвитку захворювання полягає в закорковуванні крихітних сальних залоз, які розташовуються біля основи вій.
Достеменно невідомо, що саме є причиною запального процесу. Однак спеціалісти відзначають про можливий вплив ряду факторів, серед яких:
  • алергічна реакція на певні засоби догляду за обличчям або косметику;
  • наявність війних кліщів; 
  • бактеріальна інфекція;
  • себорейний дерматит;
  • розацеа;
  • негативні наслідки при прийманні певних лікарських препаратів;
  • порушення роботи сальних залоз.
Підвищені ризики з розвитку блефариту мають особи з наявністю в анамнезі цукрового діабету, власники жирного типу шкіри, а також ті які використовують контактні лінзи та не дотримуються правил очищення обличчя від макіяжу та ін. 

Характерні ознаки

Дуже рідко проблеми з очима залишаються непомітними. Так і з блефаритом. Запалення супроводжується рядом скарг та симптомів серед яких поява свербежу й печіння, набряк та гіперемія повік, сльозотеча або навпаки сухість очей, відчуття стороннього тіла в оці. Також очі стають надмірно чутливими до світла, а на віях можуть з’являтися кірочки.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз досить часто можливо при зовнішньому огляді з застосуванням спеціальних офтальмологічних лінз та інших приладів. Це дасть можливість виявити запальний процес. При підтвердженні цього надалі додатково проводиться взяття мазка та зразка рідини з наступним дослідженням під мікроскопом.
 
Тактика лікування залежатиме від тяжкості запального процесу. Тобто якщо на початковому етапі можливо обмежитися звичайним промиванням очей та компресами, то більш тяжкі стадії потребуватимуть специфічного лікування. До прикладу при відсутності інфекційного процесу на тлі запалення лікар може призначити стероїди у вигляді крапель або мазі для очей.

Курс антибактеріальної терапії знадобиться у випадку інфекції повік. Антибіотики можуть застосовуватися у вигляді таблетованих лікарських засобів, мазі або крапель.

Блефарит, викликаний себорейним дерматитом, розацеа або іншими захворюваннями, можна контролювати шляхом лікування основної причини.

В протилежному випадку невчасне звернення за лікарською допомогою може спричинити втрату вій з неможливістю їх відновлення, внаслідок можливого формування рубців у місцях волосяних фолікулів. Також нелікована очна інфекція може призвести до постійного пошкодження очей і втрати зору. 

Важливо розуміти, що сам запальний процес є болісним, дискомфортним та візуально непривабливим і запобігти йому інколи досить складно. Але існують методи, які можуть допомогти знизити ризики розвитку блефариту.
Для цього лікар рекомендуватиме ретельно доглядати за обличчям, видаляючи макіяж, не торкатися руками очей розтираючи їх. Так тертя очей може тільки поширити наявну інфекцію.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм