Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини свербіння очей

Основні причини свербіння очейСвербіння очей викликає суттєвий дискомфорт. Однак відмітимо, що це не є окремим захворюванням, а являє собою ознаку певного патологічного процесу в організмі.

Характерні ознаки

Враховуючи, що свербіж є реакцією на інший фактор алергічного чи інфекційного генезу, паралельно зі свербежем може виникати гіперемія, сльозотеча, відчуття стороннього тіла в оці або сухість.

Основні причини

Насамперед відзначимо, що саме встановлення причини свербежу дасть можливість знайти правильне лікування та полегшити свій стан.
  • Певні косметичні засоби. Тобто це може бути як алергічна реакція на певний засіб, так і недостатнє його змивання опісля. Часто пусковим механізм є спека.
  • Сезонна алергія. Характерно ознакою є поява свербежу щороку приблизно в один і той же час. Окрім того, додатково виникають скарги у вигляді чхання, сльозотечі, закладеності носа. Нагадаємо, що механізм розвитку алергії полягає у продукуванні гістаміну, речовини яка виділяється клітинами для захисту від алергенів. Безпосередньо гістамін викликає запальну реакцію, і свербіж очей є одним з загальних ознак. У випадках алергічної реакції доцільним буде уникати впливу алергену, закривати вікна в домівках аби захистися від пилу та носити маску коли на вулиці вітер.
Також лікар може порекомендувати медикаментозну терапію у вигляді антигістамінних.
Відмітимо, що причиною свербежу очей може бути й тривала алергія спровокована пилом, шерстю тварин, цвіллю та ін.
  • Інфекційний процес. Будь-який збудник від вірусів, бактерій до грибків може спричинити свербіж в очах.
Найбільш нам відомим захворюванням який проявляється у вигляді свербежу є кон’юнктивіт, також відомий як рожеве око. Інша можлива інфекція очей називається увеїтом, запаленням райдужної оболонки. Він також може викликати біль в очах і підвищену чутливість до світла.
Лікування виниклих станів потребуватиме антибактеріальної терапії, стероїдів або ж можливо обмежитися прозапальними краплями для очей.
  • Сухість очей, що може виникнути внаслідок природного процесу - старіння, або ж поширеного сьогодні стану під назвою синдром сухого ока.
  • Приймання певних лікарських препаратів, серед яких антидепресанти, гіпотензивні.
  • Швидке випаровування сліз. Переважно це відбувається при тривалому знаходженні на вітрі або середовищі з сухим повітрям.
  • Тривале напруження очей.
  • Використання контактних лінз на тривалій основі без регулярного знімання. Окрім того, додатково може виникнути гіперемія та подразнення очей.
  • Блефарит, що характеризується запаленням повік.

Тактика

Діагностування свербежу розпочнеться зі встановлення анамнезу, фізикального огляду з перевіркою очей та повік. При наявності виділень, додатково можливо їх взяття для подальшого лабораторного дослідження.
При підозрі на алергію лікар може зробити патч-тест.
 
Насамперед при нападі свербежу доцільним буде промити очі водою. У жодному разі це не повинні бути настоянки трав. Так ви тільки можете спричинити алергічну реакцію. Також можна зробити холодний компрес, включити зволожувач повітря.

Щодо безпосереднього усунення свербіння, то важливо встановити його причину. Саме від успішності лікування основного захворювання залежатиме і зменшення симптомів.
Так Деяким людям може знадобитися медичне лікування, зокрема антигістамінні антибіотики штучні сльози для змащування очей стероїдні очні краплі від блефариту та алергії.
Також рекомендовано особливо влітку слідкувати за гігієною очей. Наприклад, мати свій особистий рушник, уникати тертя очей, часто мити руки, використовувати антигістамінні краплі якщо людина алергік.
Важливо розуміти, що свербіж очей може бути спричинений багатьма причинами, деякі серйозніші, ніж інші. Тому якщо ви помітили, що у вас часто червоніють і сверблять очі, зверніться до лікаря для наступної діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм