Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анізокорія або чому наші зіниці можуть бути різні за розміром

Анізокорія або чому наші зіниці можуть бути різні за розміромВ нормі наші зіниці однакового розміру. Так, це ті самі чорні кола в центрі очей, які розширюються та звужуються, щоб допомогти бачити при різному освітленні. При яскравому світлі зіниця звужується, а при тьмяному — розширюється. Окрім того, зіниці обох очей можуть одночасно розширюватися не тільки у відповідь на світло, але і на стрес або після прийому певних ліків. Також розмір залежить від індивідуальних особливостей людського ока. Однак при впливі певних факторів виникає асиметрія зіниць, що і являтиме собою стан під назвою анізокорія.

Анізокорія - це стан при якому розмір зіниці одного ока відрізняється від іншої, тобто виникає асиметрія.
 
Причин цьому декілька. Так людина може вже народитися з анізокорією або набути пізніше внаслідок впливу певних факторів. Відповідно в залежності від цього можливо спостерігати зміни як тимчасово, так і на постійній основі.

Характерні ознаки

Окрім того, що основним проявом анізокорії є наявність різних за розміром зіниць, в залежності від причини можлива поява додаткових симптомів. Наприклад:
  1. Порушення зору у вигляді двоїння в очах, туману перед очима або навіть повна його врата.
  2. Головний біль.
  3. Лихоманка.
  4. Нудота або блювання.
  5. Підвищена чутливість до світла.
  6. Ригідність м’язів шиї.
Не є виключенням коли у людини спостерігається виключно асиметрія зіниць.

Які фактори впливають на розвиток анізокорії?

  1. Травма ока.
  2. Запалення зорового нерва.
  3. Крововилив у мозку.
  4. Мігрень.
  5. Глаукома.
  6. Струс мозку.
  7. Новоутворення у мозку.
Важливо розуміти, що анізокорія іноді є першою ознакою, яку люди помічають при небезпечних для життя захворювань, наприклад інсульті або аневризмі.

Діагностика та тактика лікування

Помітити порушення лікар може одразу при проведенні зовнішнього огляду. Однак для встановлення безпосередньо причини, додатково можливе призначення лабораторних досліджень крові, офтальмологічного огляду, спинномозкової пункції при підозрі на інфекцію, МРТ або рентгенографію. Звісно, що на вибір призначених досліджень впливає і попередньо зібрані дані анамнезу пацієнта. Наприклад, якщо анізокорія виникла на тлі травми голови чи очей, то медична допомога й діагностика проводитиметься в негайному порядку.
 
Рекомендований лікарем план лікування залежатиме від основної причини анізокорії. 
Так деякі випадки різного розміру зіниці є тимчасовими або вважаються нормальними й не потребують лікування.
 
У тому випадку, якщо причиною є інфекційний процес лікар може призначити пацієнтові антибіотики у вигляді крапель або ж противірусні препарати. Пухлина мозку потребує більш радикальних методів лікування, насамперед проведення оперативного вручання з її видалення. Також додатково можливе проведення променевої терапії та хімієтерапії для припинення росту.
 
Відмітимо, що якщо поблизу немає постачальника медичних послуг який може допомоги з даною проблемою, Ви можете скористатись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм