Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Травми очей: основні симптоми та методи надання допомоги

Травми очей: основні симптоми та методи надання допомогиТравмування очей може мати яскраву клінічну картину, де відповідно Ви розумієте причину порушення, а інколи ураження можуть бути настільки мінімальними, що дуже часто призводить до ігнорування проблеми. Тому розберемо детальніше, які основні прояви розвитку травми очей та одного з порушення, як потрапляння до ока стороннього тіла.

Травми ока можуть різнитися в залежності від локалізації, від ураження очного яблука та додатків ока. За характером травми найчастіше можуть бути хімічного, термічного, механічного генезу. Від цього залежить і ступінь тяжкості травми, тобто коли не має загрози втрати функцій ока та зору до протилежного варіанту. 

Які провокуючі фактори розвитку травми ока?

Найчастіше проблема виникає при не дотриманні правил з техніки безпеки при роботі з певним видом інструментарію, потраплянні сторонніх тіл до ока або ж при нанесенні тупої травми.
 
Так травма може бути проникаючою або непроникаючою, тобто коли не відбувається порушення цілісності зовнішніх оболонок ока. 

Симптоми, що вказуватимуть на ураження ока

При розвитку непроникаючої травми ока у хворого будуть виникати скарги на розвиток сльозотечі, почервоніння ока, дискомфортні відчуття типу наявності стороннього тіла, підвищена реакція на світло (світлобоязнь). Можливий крововилив.
 
У випадку якщо ураження виникло внаслідок тупої травми (контузії) додатково спостерігається утворення синця навколо ока та набряку, больові відчуття та пелени перед очима, погіршення рухів очного яблука.

Тактика

Основою успішного лікування травм ока будь-якого генезу є вчасне та правильне надання невідкладної допомоги, відповідно з наступним зверненням до лікаря. 
 
Так якщо виникла тупа травма, достатнім буде прикласти холодний компрес та обов'язково звернутися до лікаря для наступної діагностики. Якщо причина в потраплянні стороннього тіла, не варто вдаватися до самостійних спроб його видалення. Достатнім буде застосувати дезінфекційні краплі, менше моргати та накласти стерильну пов'язку. Наступні дії виключно за лікарем офтальмологом.
 
Діагностування проблеми не займає багато часу. Лікар проводить збір анамнезу з аналізом клінічної картини та ряду додаткових інструментальних досліджень.
 
Тактика надання допомоги в умовах стаціонар буде варіюватися в залежності від тяжкості та типу травми. Якщо це проникаючі поранення, відповідно знадобиться медикаментозне та хірургічне лікування. 
 
Пам'ятайте, що своєчасне звернення за допомогою при розвитку пошкоджень ока допоможе не тільки зберегти цілісність органу, а й врятувати зір.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм