Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які фактори можуть викликати відшарування сітківки ока?

Які фактори можуть викликати відшарування сітківки ока?Відшарування сітківки - це патологічний стан, який характеризується відходженням шарів сітківки від судинної оболонки ока. Як наслідок відбувається ряд незворотних процесів, клітини сітківки не отримують необхідних речовин внаслідок порушення функціональних властивостей та обміну речовини. Палочки, колбочки гинуть, що зменшує шанси на успішне відновлення зору.

Нагадаємо, що сітківка являє собою тонку оболонку, яка вистилає внутрішню частину ока та розташовується між склоподібним тілом та нервовою оболонкою. За рахунок нервових клітин, що в ній наявні відбувається перетворення світла в нервові імпульси з наступною передачею їх через зоровий нерв до зорового центру в головному мозку. 

Основні причини

  1. Травми очей.
  2. Запальні захворювання очей (наприклад, увеїт, склерит). 
  3. Надмірні фізичні навантаження.
  4. Діабетична ретинопатія.
  5. Новоутворення ока.
  6. Міопія.
За статистичними даними в зону ризику входять особи, що мають в анамнезі міопію та займаються спортом з підвищеним травматизмом, наприклад бокс, боротьба.
 
Відмітимо, що саме від причини, що стала тригером відшарування розрізняють декілька видів патології:
  1. Первинна форма, коли відбувається розрив в сітківці з наступним проникненням рідини зі склоподібного тіла.
  2. Ексудативна форма, для якої характерне відшарування сітківки рідиною, що накопичується під нею зі сторони судинної оболонки. 
  3. Тракційна форма, коли відбувається відшарування сітківки шляхом механічного впливу, а саме натягу скловидного тіла.  

Які симптоми будуть вказувати на розвиток відшарування сітківки?

Відмітимо, що на початковому етапі виникають так звані передвісники ураження. На які важливо звернути увагу та одразу відвідати до лікаря, до розвитку основних проявів та ускладнень. 
 
Так до “перших” проявів, які починають турбувати хворого належить:
  • поява так званих спалахів світла та іскор;
  • спотворення прямих ліній;
  • мушки або дрібні крапки перед очима.
Далі стрімко набирають обертів основні симптоми відшарування сітківки: різке зниження гостроти зору, зображення частково закрите внаслідок появи “пелени” або “чорної завіса”. Чим більше часу відсутнє надання допомоги, тим більша за розміром стає чорна пляма. Як наслідок може настати повна сліпота.

Діагностика та лікування

Лікар офтальмолог встановлюватиме діагноз на основі повного обстеження пацієнта, при цьому виясняється анамнез хвороби, проводиться аналіз клінічної картини з вислуховуванням скарг. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом обстеження очного дна за допомогою офтальмоскопії, УЗД ока, вимірювання внутрішньоочного тиску. 
 
Важливо швидко проводити діагностику, адже важлива кожна хвилина. 
 
Лікування полягатиме у проведенні оперативного втручання, основною метою якого є максимальне зближення шарів сітківки, щоб повністю блокувати розрив. Метод операції залежатиме від часу звернення пацієнта за допомогою, найчастіше це лазерний метод або хірургічний (відновлення сітківки з зовнішньої частини очного яблука, або безпосередньо всередині очного яблука). Ваговий відсоток оперативного втручання належить дотриманню правил реабілітаційного періоду.
 
З метою запобігання відшарування сітківки важливо вчасно усувати провокуючі патологію фактори, наприклад, нормалізація внутрішньоочного тиску, уникання травм ока, корекція зору при його порушенні.  
 
Пам'ятайте, що відшарування сітківки ока є тим станом, що потребує негайного надання допомоги, адже ціна за невчасне лікування може бути досить високою - людина може втратити зір.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм