Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Катаракта: причини та методи усунення

Катаракта: причини та методи усуненняІснує твердження, що катаракта небезпечна тільки для людей похилого віку, тобто патологічний процес напряму пов'язаний з фізіологічним процесом старіння. Однак це не завжди так. Розберемо детальніше, які інші фактори можуть спричинити захворювання та як розпізнати перші його прояви.
Катаракта - це патологічний процес, який характеризується помутнінням маси кришталика різного характеру щільності та інтенсивності. 
 
Зазначимо, що в нормі кришталик є прозорим, оскільки в ньому відсутні судини та нервові закінчення. Кришталик слугує оптичною лінзою ока, й складається з білків, води та мінеральних речовин. 

Причини

У більшості випадків помутніння кришталика відбувається у зв'язку з віковим фактором, тобто являє собою фізіологічний процес. Вікова катаракта починає проявлятися після 70 років, проте не є виключення її розвиток у 45-55 років. 
 
Однак спричинити патологію може попереднє травмування ока, або коли вада є вродженою.
Оскільки кришталик насичується корисними мікроелементами суттєву роль становить і наш спосіб життя, так безпосередньо на його живлення впливають:
  1. Умови праці.
  2. Харчування, відповідно, що їжа повинна бути корисною та багатою на вітаміни та мікроелементи.
  3. Провокуючим фактором є розвиток запального процесу в оці та патології ока (наприклад, глаукома), наявність ендокринних порушень.
  4. Перенесені травми ока.
Вроджена катаракта виникає у тому випадку, якщо під час вагітності жінка перехворіла на ГРВІ, краснуху або інші інфекційні захворювання.

Симптоми

Комбінація симптомів катаракти може бути різною, так хтось може мати гарний зір, алепідвищену реакцію на світло, а у когось гострота зору знижується виключно при настанні сутінок. 
Чим більше часу не лікується катаракта, тим інтенсивніше проявляються симптоми та розвиваються ускладнення:
  1. Зображення транслюється подвоєним.
  2. Предмети виглядають розмитими (окуляри або контактні лінзи не вирішують ситуацію).
  3. Пелена перед очима.
  4. Зір починає погіршуватися в нічний час, хворий має підвищену реакцію на світло.
  5. Зниження яскравості зображення, тобто хворому все навколо здається блідим, а описати ступінь інтенсивності він не може.

Діагностика

Окрім аналізу клінічних проявів та збору анамнезу, для визначення ступеня розладу додатково призначають:
  • біомікроскопічне дослідження за допомогою щілинної лампи;
  • визначення гостроти зору;
  • офтальмометрія;
  • офтальмоскопія та інші.
Важливо провести комплексне обстеження з метою виявлення залучення до патологічного процесу інші структури очного яблука (наприклад, рогівка, склоподібне тіло).

Лікування

На початковому етапі, коли катаракта тільки виникла зазвичай використовують консервативний метод лікування з застосуванням очних крапель. Застосування крапель є досить тривалим процесом, однак при зупиненні їх  використання зір знову починає погіршуватися. Відповідно у цьому випадку (при вторинній катаракті) важливо проводити лікування основного захворювання, а не тільки усунення помутніння.
 
У більшості випадків проводиться оперативне втручання - факоемульсифікація катаракти. Під час операції ультразвуком видаляють помутніли маси та сам кришталик, з наступною його заміною на інтраокулярну лінзу.
 
Реабілітаційний період полягає в проходженні протизапальної та антибактеріальної терапії (антибактеріальні каплі для очей), обмеження навантаження для очей, уникання високої температури повітря або переохолодження.

Профілактика

Методів, які на 100% запобігають розвитку катаракти не існує, однак для збереження здоров'я очей рекомендуємо дотримуватися наступних правил:
  1. Профілактичні огляди в офтальмолога.
  2. Використання сонцезахисних окулярів при яскравому сонці.
  3. Відмова від шкідливих звичок.
  4. Вітамінотерапія.
  5. Вчасне лікування захворювань, які можуть спричинити катаракту.
  6. Дотримання гігієни праці (дозована робота за комп'ютером).
Важливо при виникненні проблем не приймати самостійно заходи, щодо поліпшення зору, а одразу звернутися до лікаря-офтальмолога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм