Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому від яскравого світла болять очі?

Чому від яскравого світла болять очі?Джерело світла, будь то сонце або лампа денного світла, викликає дискомфорт в очах – мова може йти про розвиток фотофобії або світлобоязні. Патологія може бути короткочасною, а може спричинятися серйозними станами та порушеннями в організмі. Розберемо, що спричиняє офтальмологічне порушення та які методи запобігання існують.

Фотофобія або світлобоязнь– це патологічний стан, який характеризується хворобливою чутливістю ока до світла. Реакція супроводжується появою неприємних відчуттів. Вражати може людей будь-якого віку.

Патологічний процес найчастіше впливає на два ока однаково.

Фотофобія не є окремим захворюванням, а являється його симптомом. Навіть з проходженням певного часу звикання до яскравого світла не відбувається.

Причини

  1. Приймання певних медикаментозних препаратів (антигістамінні, антибіотики).
  2. Психологічні порушення (депресія, тривога, аутизм).
  3. Мігрень: спричиняється гормональними змінами, неврозами, нераціональним харчуванням. Окрім фотофобії супроводжується нудотою та блюванням, пульсівними больовими відчуттями.
  4. Патологічні стани в мозку: енцефаліт (запалення мозку внаслідок вірусної інфекції), менінгіт (запалення оболонок мозку, яке спричиняється бактеріальною інфекцією).
  5. Ураження очей: травма рогівки (потрапляння піску, металевих частинок), синдром сухого ока (недостатнє вироблення сліз), кон’юнктивіт.
  6. Тривале перебування в темному приміщенні, з раптовою появою яскравого світла (проходить самостійно і досить швидко).

Симптоми

  • підвищена чутливість до світла;
  • будь-який світловий промінь сприймається занадто яскраво. Навіть перебуваючи у темряві чи просто закривши очі з’являються яскраві кольорові плями;
  • дискомфорт при читанні чи перегляданні картинок на екрані чи в книзі;
  • при погляді на світло виникають больові відчуття, також біль може розповсюджуватися на лобну ділянку;
  • сльозогінність;
  • почервоніння очей;
  • відчуття сухості та тяжкості в очах.
Також в залежності від причини, яка викликала фотофобію додатково можуть виникати скарги на перепади настрою (депресія/агресія), нудоту, мігрень, запаморочення.

Діагностика

З метою визначення причини фотофобії лікар проводить повноцінний огляд, ока вислуховую скарги та аналізуючи розвиток клінічної картини. З додаткових методів обстеження призначаються:
  • лабораторні аналізи крові, з метою виявити запалення;
  • КТ та МРТ;
  • очна тонометрія (визначення тиску рідини в оці);
  • флюоресцеїнова ангіографія (в кровоносну судину вводиться барвник, з метою виявлення ділянки з дефектом).
Також важливо провести додаткову консультацію у невролога, ендокринолога та інших спеціалістів в залежності від прояву патології.

Лікування

Лікування буде направлено на усунення основної причини фотофобії. Тобто якщо провокуючий фактор усунути, відповідно і фотофобія згодом проходить. В тому випадку якщо світлобоязнь викликається приймання певних медикаментозних препаратів, необхідна консультація лікаря щодо їх заміни на аналоги.

Вроджена світлобоязнь, або якщо вона пов’язана з природними факторами може частково корегуватися за допомогою носіння спеціальних контактних лінз.

З метою запобігання певних станів, які можуть спровокувати світлобоязнь необхідно зменшити ризик розвитку енцефаліту та менінгіту, дотримуватися правил особистої гігієни та не торкатися забрудненими руками очей, старатися зменшити кількість часу проведеного за екраном комп’ютера. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм