Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Халязіон: причини, які викликають появу утворення на повіках

Халязіон: причини, які викликають появу утворення  на повікахХалязіон, який має певну схожість з ячменем, розвивається внаслідок порушення роботи сальних залоз. Найчастіше виникає у дитячому віці, але не є виключенням розвитокпатології у дорослих. Розберемо, якими симптомами супроводжується патологія та які методи лікування застосовуються.

Халязіон– це патологічний стан, який характеризується появою доброякісного утворення в товщі повіки ока, внаслідок порушення роботи сальних залоз, а саме запалення мейбомієвих залоз. Цих залоз є понад семи-десяти штук на кожній повіці, а їх протоки відкриваються відразу під віями з внутрішньої сторони повіки. Закупорка протоки залози, яка спричиняється дією різних факторів і призводить до розвитку халязіона.

В багатьох випадках халязіон являється продовженням іншої патології очей, а саме ячменя. Тобто без належного лікування, ячмінь формується в халязіон.

Халязіон може формуватися як на нижній, так і на верхніх повіках. Утворення одиничне, дуже рідко утворюється декілька вузликів. Захворювання може мати неускладнений характер, коли відсутній запальний процес в залозах повіки, або ж ускладнений вид, якщо розвивається вторинне запалення, навіть абсцес.

Причини

Халязіон належить до набутих патологій і спричини його розвиток можуть наступні фактори:
  • зниження імунітету;
  • жирний тип шкіри;
  • застудні захворювання;
  • неналежне дотримання правил особистої гігієни;
  • використання контактних лінз;
  • наявність в анамнезі хронічної форми блефариту, ячменю;
  • запальні процеси на шкірних покривах (себорейний дерматит, екзема);
  • порушення функціонування сальних залоз;
  • ендокринні порушення (цукровий діабет).
Постійні стреси, порушення режиму сну, переохолодження, шкідливі звички також знижують захисні сили організму, що підвищує ризик інфікування тканин.

Симптоми

Патологія характеризується формуваннямутворення найчастіше на верхній повіці, діаметром 2-8 мм, зсупутніми проявами наступних ознак:
  • набряк тканин повіки;
  • гіперемія;
  • сльозогінність та тяжкість повік;
  • зір стає нечітким та виникають больові відчуття при спробі примружитися.
Халязіон є небезпечним тим, що утворення може набувати великих розмірів при цьому впливаючи на зір, а набряк розповсюджуватися на все обличчя. Абсцес який виформовується на місці утворення може самостійно розкриватися, однак це не розв’язує проблему, оскільки без належного лікування ризик рецидиву достатньо високий.

Діагностика

Лікар офтальмолог проводить огляд ока. При стрімкому збільшенні утворення можливе проведення біопсії тканин, з метою виключення злоякісного процесу (аденокарциноми мейболінової залози).

Також додатково призначаються лабораторні аналізи крові (посів на стафілокок, рівень глюкози)та кала на яйцеглист.

Лікування

При виявленні патології на ранніх етапах можливе проведення консервативної терапії у вигляді антибактеріальних капель або мазей. При запальних змінах застосовуються кортикостероїди, вони вводяться ін’єкційно безпосередньо в порожнину халязіону.

Можливе видалення утворення й хірургічним методом. На сьогодні сучасна офтальмологія пропонує лазерний метод лікування, на ряду з традиційним видаленням халязіону за допомогою скальпеля.

Пам’ятайте, що найчастіше офтальмологи акцентують увагу на основній причині халязіону – це неналежне дотримання правил особистої гігієни. У людей старше 40 років виникнення ущільнення на повіці потребує негайної консультації лікаря, оскільки існують високі ризики розвитку онкології. Тому не займайтеся самолікуванням, прикладаючи різного роду мазеві пов’язки або ще гірше видавлюючи утворення, при виникненні порушення негайно зверніться до спеціаліста. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм