Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Глаукома: ранні ознаки захворювання очей

Глаукома: ранні ознаки захворювання очейГлаукома належить до патологій які становлять небезпеку для здоров’я людини, оскільки при наданні несвоєчасної допомоги ризики втратити зір дуже високі. Розберемо, як вчасно виявити порушення зі сторони зору та які причини можуть викликати даний стан.

Глаукома– це патологічний стан, який характеризується порушенням функції ока внаслідок підвищення внутрішньоочного тиску, пошкодження зорового нерва з наступним зниженням гостроти зору до настання сліпоти.

Найбільш вразливі до захворювання люди після сорока років, хоча можуть бути виключення у вигляді появи глаукоми у дітей та молодому віці.

Класифікація

В залежності від причини захворювання глаукома може бути первинною, тобто викликатися травмою очей, що призвела до підвищення внутрішньоочного тиску, генетичною схильністю. Вторинна форма глаукоми виникає на тлі інших патологій в організмі (атеросклероз, цукровий діабет).

Оскільки вік також впливає на розвиток глаукоми розрізняють її наступні форми: вроджена, інфантильна та глаукома дорослих.

В залежності від підвищення внутрішньо очного тиску:

Відкритокутова глаукома: зустрічається найчастіше, та зазвичай має скритий та поступовий перебіг. Характеризується розвитком внаслідок порушення відтоку рідини в оці, що й призводить до підвищення внутрішньоочного тиску, або через погане кровопостачання до зорового нерва.

Закритокутова: виникає внаслідок обмеження доступу рідини до дренажної системи, через що вона поступово починає накопичуватися в оці.

Причини

Основною причиною є високий внутрішньо очний тиск, який викликається внаслідок порушення балансу між приливом та відтоком внутрішньо очної рідини.

До факторів ризику, які можуть спровокувати патологію належать наступні явища:
  • віковий фактор (після 40-60 років);
  • генетичний фактор;
  • запальні процеси в оці або перенесені травми;
  • цукровий діабет;
  • патології серцево-судинної системи.

Симптоми

  1. Різкий біль в очах: виниклий симптом може спричинити головний біль та неможливість бачити ураженим оком.
  2. Почервоніння білків ока, а інколи навіть й повік.
  3. Поява нечіткого зору.
  4. При спробі подивитися на джерело світла хворі бачать різнобарвні кола.
  5. Зір значно погіршується у нічний час та у сутінках.
Інколи можливий розвиток гострого нападу глаукоми (різке підвищення внутрішньоочного тиску), який є небезпечним та потребує негайної допомоги, оскільки несвоєчасне лікування призводить до втрати зору.

Проявляється даний стан різким болем в ураженому оці, який розповсюджується на скроні та лобну ділянку, з’являється нудота та блювання з порушенням загального стану хворого.

Діагностика

Зазвичай глаукома діагностується на пізніх стадіях захворювання, але виявити патологію раніше можливо завдяки профілактичному щорічному огляду в офтальмолога або при зверненні при появі тривожних симптомів.

Для діагностування глаукоми лікар призначає наступні методи:
  • вимірювання внутрішньоочного тиску (онометрія);
  • офтальмоскопія (визначення стану зорового нерва);
  • визначення повноти поля зору (периметрія);
  • гоніоскопія (вимірювання кута між райдужною оболонкою та рогівкою).

Лікування

Методи лікування будуть залежати від стадії уражання ока. При виявленні патології на ранньому етапі призначається медикаментозна терапія, у вигляді очних крапель та таблетованих препаратів, які зупинять атрофію зорового нерва та відновлять кровопостачання.

Оперативне втручання необхідне у разі відсутності ефекту від консервативної терапії та при діагностуванні патології на пізніх стадіях. Мета операції створити необхідний відтік внутрішньо очної рідини, для нормалізації тиску.

Профілактика

В цілях запобігання глаукоми рекомендовано правильно харчуватися (виключити гості страви, кофеїн), проходити профілактичні огляди в офтальмолога, своєчасно лікувати патології, які можуть призвести до глаукоми. Також важливо слідкувати за часом проведеним за гаджетами, щоб уникнути перенапруження очей.

Своєчасне виявлення захворювання, проведення відповідного лікування з чітким дотриманням рекомендацій лікаря – являються складовими для успішного усунення такої патології як глаукома. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм