Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

5 причин звернутися до офтальмолога

5 причин звернутися до офтальмологаНаші очі є одним з вразливих та чутливих органів, які забезпечують нам вміння бачити. Офтальмологічні патології можуть по-різному проявлятися або не проявлятися взагалі на ранніх етапах. Тому настільки важливо при виникненні будь-яких неприємних симптомів своєчасно звернутися до офтальмолога.

Офтальмолог– лікар, який займається діагностикою та лікуванням патології очей й супутніх проблем із зором.

Рекомендовано проходити огляди в офтальмолога з метою профілактики, один раз в рік, навіть при відсутності скарг.

Однак дуже часто з'являються стани, що вимагають негайного огляду лікарем та надання грамотного та відповідного лікування.
  • Біль в очах: поява болю періодичного характеру або ж на постійній основі може свідчити про просту втому при роботі за комп'ютером, а може означати наявність серйозних патологій. Необхідно звернути увагу на характер болю, він тисне або гострий. Наприклад, у першому варіанті можлива підозра на глаукому, а в другому випадку висока ймовірність наявності чужорідного тіла. Прояв болю також може свідчити про наявність наступних патологій:
  • кератит;
  • запалення оптичного нерва;
  • ерозія рогівки;
  • запалення століття.
  • Почервоніння та сухість очей: типові скарги в сучасному світі, де робота з гаджетами забирає багато часу. Саме внаслідок такого способу життя існує високий ризик розвитку «синдрому сухого ока». Також почервоніння, сухість очей наряду з втомою може говорити про запальні захворювання ока, або ж постійний вплив сухого повітря.
  • Зміна зіниць: у тому разі, коли одна зіниця більша іншої (анізокорія) вимагається негайна діагностика, оскільки мова може йти про патології неврологічного характеру, онкологічний процес в головному мозку. Інший випадок, якщо патологія є вродженою, тоді небезпеки для життя немає. Але тільки після проведення діагностики, можливо, визначити причину ознаки та являється вона безпечною.
  • Світлобоязнь: цей стан також вимагає негайного візиту до лікаря, адже світлобоязнь є одним з основних симптомів можливого розвитку інфекційного процесу (менінгіт).
  • Двоїння в очах: розвиток стану, коли людина бачить один предмет як дві різні картинки, може свідчити про низку небезпечних патологій: ураження зорових нервів, новоутворення в головному мозку, травми очей, інтоксикація, запальні процеси. У будь-якому випадку необхідна повна діагностика.
Це далеко не всі ознаки, які вимагають негайного надання допомоги, навіть якщо Вам здається, що симптоми незначні:
  1. потрапляння стороннього тіла в око;
  2. сльозоточивість;
  3. зміна кольору білка очей;
  4. «мушки» перед очима.
 Не займайтеся самолікуванням, адже це може тільки погіршити стан та привести до погіршення зору.

Діагностика

При проведенні консультації, лікар-офтальмолог досліджує очне дно, за допомогою офтальмоскопа та перевіряє гостроту зору, використовуючи спеціальні таблиці з рядками букв.  Також додатково необхідно провести:
  • виміряти внутрішньоочний тиск: проводиться за допомогою спеціального тонометра;
  • визначення поля зору;
  • перевірка світлосприйняття: для перевірки необхідні різноманітні картинки з колами різного кольору, де заховані цифри.  У нормі вони виявляються при визначенні переходу відтінків;
  • дослідження заломлюючих структур ока: це дослідження допомагає визначити наявність далекозорості та короткозорості, за допомогою напрямку потоку світла на кришталик ока.
У тому випадку якщо була виявлена ​​проблема, лікар призначає необхідну схему лікування, або ж мова може йти про подальше проходження обстеження та лікування в стаціонарі з можливим проведенням оперативного втручання.
 
Пам'ятайте, що тільки лікар зможе точно визначити виявлену проблему та зробити необхідний висновок.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм