Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми запалення скроневих артерій

Основні симптоми запалення скроневих артерійСкроневий артеріїт – це патологічний стан, аутоімунного ґенезу, що супроводжується розвитком запального процесу скроневої артерії та наступним її звуженням.

Нагадаємо, що скронева артерія постачає кров від серця до шкіри голови.
 
Дане захворювання належить до різновиду васкуліту (запалення кровоносних судин). Окрім того патологічний процес може поширюватися на інші кровоносні судини.
 
Вчасне надання медичної допомоги є надзвичайно важливим, оскільки дає можливість запобігти такому ускладненню як сліпота. Адже існують високі ризики порушення кровопостачання до зорового нерва.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб вікової категорії 50+, переважно жінок. Саме тому скроневий артеріїт відносять до захворювання людей похилого віку.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною розвитку скроневого артеріїту. Спеціалісти відзначають про можливий вплив бактеріальної або вірусної інфекції. Наприклад, вірус простого герпесу, вірус вітряної віспи, хламідії.
 
Однак як зазначалося вище захворювання має аутоімунний характер, тобто це супроводжується процесом коли власні імунні клітини організму атакують здорові тканини стінок судин.

Характерні ознаки

  1. Головний біль, пульсуючий та безперервний, що локалізується в ділянці чола (з обох або однієї сторони).
  2. Двоїння в очах. 
  3. Втрата зору (постійна або тимчасова), що виникатиме раптово. Окрім того ураження може зазнавати як одне, так і обидва ока. 
  4. Швидка стомлюваність та загальна слабкість.
  5. Втрата апетиту.
  6. Больові відчуття, що виникають під час розмови або жування.
  7. Біль у горлі, охриплість голосу.
  8. Оніміння, поколювання у кінцівках.
  9. Підвищена чутливість шкіри голови та скронь, що особливо виявлено після розчісування волосся.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду, аналізу даних анамнезу та додаткових методів обстежень, серед яких лабораторні дослідження крові, біопсія, МРТ, УЗД.
 
Тактика лікування буде направлена на запобігання втрати зору та усунення запального процесу. При чому терапію потрібно розпочати якомога раніше з наступним призначенням кортикостероїдів. Додатково лікар може розглянути додаткові методи лікування, а саме стероїдзберігаючу терапію (комбінація хімієтерапії, імунодепресантів). Це особливо актуально при розвитку побічних ефектів від кортикостероїдів.

Не варто забувати й про внесення змін у спосіб життя пацієнта, що допоможе зменшити тяжкість симптомів. Це може включати обмеження вживання солі, приймання вітамінних комплексів, фізичну активність, відмову від шкідливих звичок.

Варто враховувати, що скроневий артеріїт має тенденцію до рецидивування. Тому надалі після проходження курсу лікування візити до лікаря все ж є необхідними.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм