Перевозка больных

Седанов

Мієлопатія: основні симптоми стиснення спинного мозку

Мієлопатія: основні симптоми стиснення спинного мозкуХронічний біль в шиї? Досить поширена скарга серед населення. Переважно це пов’язано з малорухомим та сидячим способом життя. Однак, дана ознака може свідчити й про більш серйозні порушення, про що ми поговоримо далі.

Шийна або цервікальна мієлопатія — це стан, що супроводжується компресією шийного відділу спинного мозку та впливом на нервові функції. Нагадаємо, що основною функцією спинного мозку є передача інформації від головного мозку до різних частин тіла з регулюванням рухових й сенсорних завдань. Якщо цервікальна мієлопатія є патологією, що впливає на нерви в шийному відділі спинного мозку, поблизу шиї. То при торакальній мієлопатії вражаються нерви в грудній частині спинного мозку або ж нервові закінчення в нижній частині хребта – при поперековій формі захворювання. Відмітимо, що поперекова мієлопатія зустрічається досить рідко, оскільки спинний мозок зазвичай не поширюється на поперековий відділ хребта.
 
Перебіг захворювання залежатиме від причини мієлопатії. Так у хворого можуть виникати скарги у вигляді раптового або поступового болю до порушення чутливості, втрати рівноваги та навіть паралічу.
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб вікової категорії 40+.

Основні причини 

  1. Віковий фактор, адже з віком хребетний канал може звужуватися, а тканини хребта стають менш опорними.
  2. Ревматоїдний артрит, що спричиняє зміни тканини навколо кісток та хрящів.
  3. Травма хребта.
  4. Кісткові шпори (остеофіти), що сприяють звуженню спинномозкового каналу.
  5. Генетичний фактор.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття та скутість в області шиї.
  2. Слабкість або поколювання в кінцівках (руках).
  3. Порушення дрібної моторики.
  4. Втрата рівноваги.
  5. Спастичність м’язів.
Відмітимо, що неврологічні наслідки приєднуються при прогресуванні хвороби.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів. Серед них, фізикальний огляд та методи візуалізації (МРТ, КТ, рентгенографія). 
 
Потрібно якомога раніше розпочати лікування, аби уникнути незворотних ускладнень. Важливо, що лікування мієлопатії пропонує багато шляхів для зменшення болю та покращення стану хребта. Варіанти терапії відрізнятимуться в залежності від стадії прогресування хвороби.

Загалом призначення лікаря включатимуть проведення фізіотерапії, медикаментозне лікування (кортикостероїди, протизапальні препарати). При прогресуванні захворювання можливе оперативне втручання з метою звільнення спинного мозку від стиснення.

Пам’ятайте, що правильно підібрана та своєчасна терапія дасть можливість призупинити прогресування цервікальної мієлопатії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм