Перевозка больных

Седанов

Ішемічний інсульт: основні симптоми порушення кровообігу в мозку

Ішемічний інсульт: основні симптоми порушення кровообігу в мозкуІнсульт це стан, що потребує надання невідкладної медичної допомоги. Але розрізняють декілька їх типів, кожен з яких має свою характерну клінічну картину. Наразі розглянемо саме особливості розвитку ішемічного інсульту.

Ішемічний інсульт є одним з трьох типів інсульту. Механізм його розвитку полягає в закорковуванні артерії, що постачає кров до мозку. Відповідно чим довше зберігається даний стан, тим серйознішими та незворотними стають патологічні зміни для мозку.

Нагадаємо, що окрім ішемії мозку розрізняють геморагічний інсульт, що виникає внаслідок розриву судини в мозку з наступною кровотечею та транзиторну ішемічну атаку, спричинену тимчасовим закорковуванням або зниженням кровотоку в мозку.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що на характер клінічної картини впливатиме локалізація патологічного процесу, а точніше яка ділянка мозку зазнала ураження.
До загальних ознак ішемії мозку можна віднести наступні ознаки:
  • порушення зору (наприклад, двоїння в очах);
  • запаморочення;
  • слабкість у кінцівках (одностороння або двостороння);
  • порушення координації та мовлення;
  • опущення обличчя з одного боку.
Поява вищевказаних симптомів потребує негайного звернення за медичною допомогою!

Основні причини

В основі розвитку ішемічного інсульту покладено закорковування судини (відміч. артерії), що забезпечує кровопостачання до мозку. Бляшкою яка перешкоджає потоку крові може виступати тромб або жирові накопичення. У результаті цього блокування артерії спричиняє відмирання клітин мозку.
До факторів, які підвищують ризики порушення кровообігу та як наслідок ішемії мозку, можна віднести:
  • високий рівень холестерину;
  • артеріальна гіпертензія;
  • атеросклероз;
  • порушення згортання крові;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння (особливо абдомінальне, тобто накопичення жирових відкладень в області живота);
  • шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем та приймання наркотичних препаратів).
Не варто виключати й вплив спадкового фактора, тобто коли в родині присутні випадки інсульту. Також ризики захворювання зростають з віком.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує швидких дій лікаря. Насамперед проводиться фізикальний огляд пацієнта та збір анамнезу, додатково знадобляться лабораторні дослідження крові, КТ та МРТ, ЕКГ, ангіографія.

Зауважимо, що відсутність своєчасного лікування загрожує пацієнтові пошкодженням мозку та навіть може призвести до смерті.
Першою лінією лікування інсульту є стабілізація пацієнта з наступною медикаментозною терапією яка направлена на усунення тромбів. Вона є найефективнішою, коли препарат вводять протягом чотирьох з половиною годин від початку інсульту. Більший інтервал після початку інсульту та дія препарату може загрожувати кровотечею.

Якщо з моменту інсульту пройшло понад доба тромб можливо видалити методом оперативного втручання.

Також у випадку провокування інсульту певним захворюванням, наприклад високим артеріальним тиском, показане супутня терапія.

Не є виключенням, що пацієнтові може знадобитися реабілітація, аби відновити рухи та координацію. З цією метою можна обрати роботу з логопедом, фізична терапія.

І пам’ятайте, що один випадок в анамнезі ішемічного інсульту не виключає його повторного розвитку. Тому дбати про своє здоров’я потрібно на постійній основі, відмовившись від шкідливих звичок, правильно харчуючись, бути фізично активним.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм