Перевозка больных

Седанов

Гіпестезія: на що вказує знижена чутливість?

Гіпестезія: на що вказує знижена чутливість?Ми можемо стикатися з надмірною чутливістю нашого тіла, але при цьому внаслідок впливу певних факторів можливий і протилежний ефект – втрата чутливості. Що сприяє цьому? З’ясуємо далі.

Гіпестезія являє собою стан, що характеризується частковою або повною втратою чутливості в певній ділянці тіла в різних її формах (тактильної, термічної або больової). Зазвичай причину слід шукати в наявності уражень нервової системи. Тобто людина може не відчувати біль, дотик чи зміну температуру. Виникає стан у вигляді оніміння.
 
Слово гіпестезія походить від латинського слова, що означає «нижче», «hypo», і грецького слова, що означає «відчуття», «aisthēsis».

Сама по собі гіпестезія не є чимось серйозним та може бути тимчасовим явищем (наприклад, пересидівши ногу). Інша річ коли за втратою чутливості криється основне захворювання. До прикладу це може бути цукровий діабет або ураження нервових закінчень внаслідок інших патологій.

Не варто плутати гіпестезію з парестезією. Адже якщо гіпестезія це зниження нормальних відчуттів, таких як дотик або температура, то парестезія – стосується появи ненормальних відчуттів.

Характерні ознаки

Гіпестезія відчувається як часткове заціпеніння, втрата або зниження чутливості в тілі. Це може бути в одній частині тіла, наприклад на ступнях, уздовж однієї сторони тіла або в кількох областях. Як зазначалося вище порушення може бути симптомом основного захворювання

Основні причини

В основі розвитку гіпестезії переважно покладено пошкодження або подразнення нервових закінчень. Причиною цього може бути травма, цукровий діабет, інфекційний процес, приймання певних лікарських препаратів, спадковий фактор. 

Також ряд інших захворювань можуть призвести до гіпестезії. До прикладу:
  • артрит, коли запалення суглоба може спричинити тиск на нервові закінчення, викликаючи оніміння;
  • цукровий діабет та відсутність контролю рівня глюкози в крові. Оніміння може виникати в руках, ногах та пальцях. Це небезпечно порушенням рівноваги та ризиками поранень, при цьому не відчувши цього;
  • розсіяний склероз та як результат пошкодження мієлінової оболонки. Оніміння рук, ніг або однієї сторони обличчя може бути раннім симптомом РС;
  • дефіцит магнію;
  • пухлини;
  • феномен Рейно: порушення приливу крові до пальців кінцівок, вух або носа та звуження судин спричиняють можливу втрату чутливості.
Не є виключенням, що пошкодження нервів і, як наслідок, оніміння можуть бути спричинені ін’єкцією голкою або анестетиком. 

Враховуючи, що причини гіпестезії настільки різноманітні, що важко виділити групу ризику спеціалісти відзначають загальні критерії. Типу вищевказаного цукрового діабету чи артриту, приймання певних лікарських препаратів, робоча діяльність, що передбачає повторювані дії дотримання дієти з дефіцитом певних вітамінів та мінералів.

Тактика лікування

Лікування гіпестезії залежить від основного стану, що спричиняє оніміння. Звісно, що деякі захворювання можуть бути складнішими для діагностики та лікування.
 
Так найбільш поширена причина гіпестезії – цукровий діабет, потребує контролю рівня цукру в крові та догляд за кінцівками (зручне взуття, огляд на наявність пошкодження). Нагадуємо, що контролювати рівень цукру можливо в домашніх умовах, за допомогою глюкометру. Придбати прилад можливо в медичному маркеті ITMED.
 
В інших випадках перебіг гіпестезії можна зменшити за допомогою фізичних вправ або фізіотерапії.
Важливо розуміти, що гіпестезія може бути наслідком широкого спектра причин, від доброякісних до серйозних. Тому поява оніміння наряду з іншими симптомами потребує звернення до лікаря. На основі проведених досліджень лікар проведе відповідний план лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм