Перевозка больных

Седанов

Основні причини появи болю на обличчі

Основні причини появи болю на обличчі Лицевий біль є досить поширеною проблемою з якою може стикнутися кожна людина та відповідно й лікар. Це насамперед пов'язано з різноманітністю клінічної картини.
Тому якщо біль в обличчі виникає без чіткої причини, це може свідчити про нетиповий біль.

Атиповий лицевий біль - це біль хронічного характеру, що локалізується на обличчі без чіткої на це причини. Наслідком такого порушення може бути дискомфорт зі сторони зубів, щелепи, вух. Тобто ураження може зазнати будь-яка ділянка.
 
Зазвичай це лікується за допомогою медикаментів або психологічної терапії. Хоча безпосередньо діагностування проблеми дається досить складно. Це пов'язано з клінічною картиною, а саме її схожість з іншими захворюваннями, насамперед такими як невралгія трійчастого нерва, мігрень.
 
Деякі дослідження також повідомляють, що атиповий лицьовий біль є ранньою формою невралгії трійчастого нерва. Тим часом деякі пацієнти мають компоненти обох, невралгію трійчастого нерва, а також нетиповий лицевий біль.

Фактори ризику

За статистичними даними більшість випадків такого типу болю спостерігається саме у жінок віком 40-50 років. Також підвищені ризики мають особи які перенесли травми або оперативне вручання на ротовій порожнині, травми черепа, інфекції, карієс.
Зауважимо, що попри статистику лицевий біль може виникнути у будь-кого.

Щодо безпосередніх причин, то їх не встановлено на сьогодні. Спеціалісти пов'язують появу лицевого болю з психологічними проблемами. Так депресія, тривога чи інші психічні розлади порушують роботу нейромедіаторів, речовин які регулюють сприйняття болю та наш настрій.

Також лицевий біль може спостерігатися в осіб з синдромом подразненого кишківника та незрозумілим болем в інших частинах тіла.

Клінічна картина

Відповідно до назви основним проявом порушення є поява болю в обличчі упродовж декількох місяців. При чому больові відчуття будуть посилюватися при впливі холодового чи теплового фактора, а також дотику стресу чи просто стомлюваності.
 
Локалізація патологічного процесу переважно виникає зліва чи справа на обличчі, часто біля щелепи або вуха. Біль може поширюватися як на невелику ділянку, так і на все обличчя. Зауважимо, що він не йде шляхом нерва.

Також і характер болю у кожного відчувається по різному як тупий та ниючий, так і імпульсний, колючий та глибокий. Може виникати свербіж й поколювання.

Діагностика та тактика лікування

Нетиповий лицьовий біль важко діагностувати враховуючи подібність до інших порушень.
Тому лікар проведе фізикальний огляд, визначить анамнез та перебіг клінічної картини.
Діагностичні тести включатимуть стоматологічний огляд, МРТ або КТ, неврологічний огляд. Також можуть знадобитися психологічні тести, оскільки стрес або тривога можуть спровокувати біль або погіршити його.
 
Враховуючи, що основну причину лицевого болю не встановлено досить тяжко провести належне лікування. Тому лікар може порекомендувати комбінацію терапії та ліків у вигляді когнітивно-поведінкової терапії, антидепресантів або протисудомних.
Варті розгляду й альтернативні методи, які можуть допомогти полегшити хронічний біль. До них відносять медитації, акупунктуру, йогу та ін.
 
Хронічний біль може з часом зникнути сам по собі. В інших випадках позитивний результат відзначається при проходженні медикаментозної терапії й психотерапії. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм