Перевозка больных

Седанов

Ожиріння гіпоталамуса: що це за стан та як його вчасно виявити?

Ожиріння гіпоталамуса: що це за стан та як його вчасно виявити? Нам відомі різні варіації ожиріння. Однак рідко ми чули про такий стан як ожиріння гіпоталамуса. Нагадаємо, що гіпоталамус це невелика частина мозку яка виконує досить важливі функції. Насамперед гіпоталамус впливає на споживання енергії, регулюючи, скільки ми їмо, і на витрати енергії, регулюючи кількість енергії, яку використовує наш організм.

В основі розвитку даного виду ожиріння покладено ураження гіпоталамуса, а саме поява дисбалансу між споживанням енергії з їжею та кількістю енергії, яку спожив організм. Як наслідок це і приводить до збільшення ваги та неконтрольованого відчуття голоду. Також організм може не використовувати споживану енергію належним чином.
 
Відмітимо, що термін «гіпоталамічне ожиріння» в клінічній практиці часто використовується для позначення саме ожиріння, спричиненого анатомічною травмою гіпоталамуса.

Основні симптоми

Найчастіше люди, які маю ожиріння гіпоталамуса, можуть відчувати потребу постійно вживати їжу. Це може поєднуватися з відсутністю відчуття насиченості після вживання їди.
Окрім того, навіть попри спроби схуднути, регулярно займаючись спортом та обмежуючи споживання калорій, збільшення ваги продовжується.
 
Деякі люди з ожирінням гіпоталамуса також можуть мати проблеми з гіпопітуїтаризмом, коли гіпофіз не виробляє достатньо певних типів гормонів.

До інших симптомів з якими може стикнутися людина з ожирінням гіпоталамуса відносять:
  1. Проблеми з регуляцією артеріального тиску.
  2. Порушення зору.
  3. Проблеми зі сном.
  4. Труднощі з регуляцією температури тіла.

Що є причиною ожиріння гіпоталамуса? 

Основною причиною гіпоталамічного ожиріння є пошкодження ділянок гіпоталамуса, відповідальних за регуляцію енергії. 
 
Це може статися внаслідок наступних станів:
  1. Пухлини головного мозку.
  2. Травми голови. 
  3. Фактори навколишнього середовища. 
  4. Генетичний фактор. Так на відміну від набутих форм гіпоталамічного ожиріння існує багато генетичних розладів, які впливають на функцію гіпоталамуса і включають схильність до надмірного збільшення ваги, наприклад, синдром Прадера-Віллі. Крім того, деякі люди, народжені з вадами розвитку мозку, також можуть відчувати дисфункцію гіпоталамуса та надмірне збільшення ваги.
Також ризики пошкодження гіпоталамуса підвищуються при малорухомому способу житті, надмірному апетиті, хронічно високому рівні інсуліну, недостатності гормонів гіпофіза.

Діагностика та тактика лікування

Звернення до лікаря переважно відбувається після тривалих невдалих спроб схуднути. Тому лікар розпочне діагностику зі збору анамнезу та фізикального огляду.

Відповідно якщо в анамнезі присутня травма голови, додатково будуть рекомендовані візуалізаційні тести, щоб перевірити можливе пошкодження гіпоталамуса. Якщо швидке збільшення ваги збігається з часом травми - відбувається діагностування ожиріння гіпоталамуса.
 
Вже після цього проводяться лабораторні дослідження крові з визначенням рівня гормонів та безпосередньо причини захворювання.

Сьогодні не схвалено методів лікування гіпоталамічного ожиріння. Тому терапія буде зосереджена на лікуванні основного захворювання та розроблення тактики боротьби з ожирінням.

Допомогти людині схуднути може як дієтичне харчування, так і лікарські препарати й баріатрична хірургія. Важливо зазначити, що ці методи лікування не вилікують стан.
Тяжкість симптомів може бути різною, і індивідуальне лікування досвідченої мультидисциплінарної команди має вирішальне значення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм