Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атеросклероз: основні причини утворення холестеринових бляшок в судинах

Атеросклероз: основні причини утворення холестеринових бляшок в судинахАтеросклероз - це патологічний стан, перебіг якого характеризується відкладанням бляшок з холестерину на внутрішній поверхні судин, що як наслідок призводить до їх звуження. Стінки на яких утворюються ліпідні ущільнення втрачають свою еластичність, просвіт судин звужується, а кровотік погіршується.

Атеросклеротичне ураження може локалізуватися у більшості судин нашого організму, від стегнових та великогомілкових артеріях до судин мозку. 
За статистикою чоловіки більш схильні до ураження судин, аніж жінки.

Основні причини

  1. Ожиріння.
  2. Малорухомий спосіб життя.
  3. Недотримання належного харчування, зловживання жирною їжею.
  4. Постійний вплив стресових факторів.
  5. Віковий (старше 50 років) та спадковий фактори.
  6. Наявність в анамнезі цукрового діабету.
  7. Підвищений рівень холестерину в крові.
  8. Шкідливі звички.

Які симптоми вказують на можливий розвиток атеросклерозу?

На початковому етапі людина може навіть не здогадуватися про розвиток захворювання, оскільки в судинах з'являються ліпідні плями, що ніяк не перекривають просвіт судини. Лише згодом з них формуються атеросклеротичні бляшки, які без відсутності вчасного лікування й починають порушувати кровотік та проявлятися клінічно. 
Зауважимо, що симптоми атеросклерозу будуть варіюватися від локалізації патологічного процесу. 
 
Так при ураженні судин нижніх кінцівок виникає їх ішемія та переміжне шкутильгання. Атеросклероз артерій голови супроводжується ішемічними атаками або інсультом, а при ураженні коронарних артерій внаслідок ішемії міокарда виникають напади стенокардії.

До загальних проявів атеросклерозу належить поява наступних станів:
  • головний біль та запаморочення;
  • слабкість;
  • задишка та шум у вухах;
  • підвищення артеріального тиску;
  • порушення орієнтації в часі та простору;
  • больові відчуття за грудиною.
При занедбаному стані утворюються тромби, які повністю можуть закорковувати просвіт судин та спричиняти інсульт або інфаркт міокарда.

Діагностика та лікування

З метою діагностування атеросклерозу лікарю важливо провести детальний огляд пацієнта та зібрати анамнез захворювання. З метою візуалізації патологічного процесу доцільним буде призначити ряд обстежень:
  • рентгенографія;
  • УЗД судин;
  • ангіографія.
Додатково призначають лабораторні аналізи крові (ліпідограма, біохімія, ЗАК).
 
Тактика лікування залежатиме від часу встановлення діагнозу. Так на ранньому етапі атеросклероз можливо усунути шляхом проведення медикаментозної терапії. Призначаються препарати для зміцнення стінок судин, гіполіпідемічні засоби та при необхідності препарати для розріджування крові.
Хірургічне втручання проводиться у разі складного перебігу захворювання та полягає у відновленні просвіту судин та кровотоку шляхом встановлення стента або видалення ураженої ділянки судини та заміни її синтетичним аналогом або веною. 
Важливий етап у лікуванні відводиться нормалізації раціону, регулюванню артеріального тиску та обміну речовин.
 
Основним методом профілактики атеросклерозу є дотримання здорового способу життя! Також при входженні в групу ризику з розвитку атеросклерозу важливо слідкувати за рівнем холестерину - ліпідограма. З цією метою доцільним придбати додому спеціальний пристрій (ліпідометр), що забезпечить безперебійне слідкування за показниками у будь-який зручний для Вас час.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм