Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Щитоподібна залоза: як розпізнати проблеми у функціонуванні органу

Щитоподібна залоза: як розпізнати проблеми у функціонуванні органуЩитоподібна залоза виробляє гормони, які потрібні для підтримки багатьох важливих процесів в організмі. При розвитку проблеми у вигляді коливання рівня гормонів, можливі прояви погіршення самопочуття та інших серйозних ускладнень. Тому так важливо вчасно звернутися за допомогою, щоб виявити патологію та уникнути тяжкі наслідки.

Функціонування щитоподібної залози з іншими системами та органами

  1. Нервова система: при зниженні вироблення гормонів щитоподібної залози, людина стає сонливою, млявою, знижується працездатність. У тому випадку, якщо рівень гормонів значно перевищує норму, стимулюючи та збуджуючи нервову систему – людина стає дратівливою та тривожною.
  2. Обмін речовин: рівень гормонів значно впливає на обмін речовин. Наприклад, при надмірному їх виробленні, обмін речовин прискорюється, що призводить до стрімкого схуднення. У тому випадку, якщо вироблення гормонів знижено, відповідно сповільнюється обмін речовин, що викликає збільшення маси тіла.
  3. Репродуктивна система: коливання гормонів викликає порушення з боку менструального циклу та овуляції. Надалі це призводить до виникнення проблем при виношуванні дитини або труднощів із зачаттям.
  4. Серцево-судинна система: підвищений або знижений рівень гормонів щитоподібної залози також впливає на роботу серця та судин, то викликаючи стан прискореного серцебиття, то зниженого. Також внаслідок дефіциту гормонів підвищується холестерин, що тільки викликає прогресування серцевих патологій.
  5. Волосся та шкіра: одним з яскравих зовнішніх симптомів при дефіциті гормонів є випадання волосся, сухість шкіри, набряки, постійний озноб (навіть у спеку). При надмірному виробленню гормонів людина скаржиться на підвищену пітливість та постійне відчуття жару.

Які патології виникають при порушенні функцій щитоподібної залози?

  1. Захворювання, які протікають на тлі підвищеної функції щитоподібної залози (тиреотоксикоз, підгострий та аутоімунний тиреоїдит).
  2. Захворювання, що протікають зі зниженою функцією щитоподібної залози (гіпотиреоз, вузловий зоб, хронічний тиреоїдит).
  3. Захворювання, які виникають періодично та не порушують роботу щитоподібної залози.

Симптоми, які означають, що у Вас проблеми зі щитоподібною залозою


Дуже часто проблеми зі щитоподібною залозою маскуються під інші патології або слабо проявляються, що становить небезпеку. Тому дуже важливо не ігнорувати найперші ознаки захворювання.
  1. Дискомфорт в області шиї: стало важко ковтати, голос захрип, шия збільшилася в розмірах (необхідно негайно звернутися до ендокринолога).
  2. Випадання волосся, лущення шкіри.
  3. Порушення менструального циклу.
  4. Депресивний стан.
  5. Втома, особливо відразу після пробудження.
  6. Порушення роботи кишківника (гіпертиреоз викликає діарею, а гіпотиреоз – запор).
  7. Зміна у вазі.

Діагностика захворювань щитоподібної залози


Лікар-ендокринолог проводить огляд пацієнта, та збирає анамнез.  Призначаються лабораторні (аналіз крові на гормони) та інструментальні (УЗД) методи обстеження.

За даними обстежень призначається необхідне лікування.  Найчастіше це гормональна терапія, для регулювання функцій щитоподібної залози.

Профілактика патологій щитоподібної залози

  1. Профілактичні огляди раз на рік в ендокринолога, з проходженням УЗД-діагностики.  Особливо важливо проходити обстеження вагітним у першому триместрі та підліткам, оскільки відбувається гормональна перебудова.
  2. Відмова від шкідливих звичок (куріння).
  3. Своєчасне лікування інфекційних вогнищ.
Навіть при дотриманні профілактичних заходів, дуже важливо не нехтувати лікуванням, якщо робота залози вже порушена.  Пам'ятайте про важливість своєчасного звернення до фахівця.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм