Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бактеріальний менінгіт: основні причини інфекції мозку

Бактеріальний менінгіт: основні причини інфекції мозкуБактеріальний менінгіт – це патологічний процес інфекційного ґенезу, що супроводжується ураженням оболонок головного та спинного мозку. Захворювання викликано певним типом бактерій та є заразним. Не є виключенням коли менінгіт вірусний, що зустрічається досить часто та має легший перебіг.

Механізм розвитку запального процесу полягає в інфекції рідини, що оточує головний та спинний мозок.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на дітей у віці від 1 місяця до 2 років.

Характерні ознаки

  1. Симптоми грипу на початку запалення.
  2. Підвищення температури тіла.
  3. Інтенсивний головний біль.
  4. Нудота та блювання. 
  5. Сплутаність свідомості.
  6. Підвищена чутливість до яскравого світла.
  7. Поява висипу фіолетового кольору.
Клінічна картина може мати стрімкий розвиток, інколи достатньо пару годин.  

У старших дітей та дорослих симптоми також можуть включати дратівливість й посилення сонливості. 

Основні причини

Бактеріальний менінгіт викликається кількома різними типами бактерій, зокрема пневмококом, менінгококом, стрептококом групи В, кишковою паличкою. Збудники захворювання можуть бути у тілі та навколишньому середовищі. Вони можуть бути присутніми в носі та горлі, не завдаючи жодної шкоди. Загрозу бактерії починають становити при потраплянні до головного та спинного мозку, викликаючи таким самим чином інфекцію. Бактерії зазвичай поширюються через дихальні виділення під час чхання, кашлю або поцілунку.

Патогенні збудники, що викликають менінгіт, частіше атакують оболонки мозку після проведення оперативного втручання, інфекції синусів, травми голови, ослабленої імунної системи.

Поширення бактеріального менінгіту зазвичай залежить від типу бактерії, яка його викликає.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, аналізу даних анамнезу та ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть проведення лабораторних досліджень крові, сечі та взятого слизу, КТ, МРТ. Додатково лікар проведе люмбальну (спинномозкову) пункцію з дослідженням ліквору. Це дасть можливість визначити причину виниклої інфекції.
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні антибактеріальної терапії внутрішньовенно. Тип препарату залежатиме від виду збудника. Відзначимо, що раннє лікування бактеріального менінгіту передбачає застосування антибіотиків, які можуть проникати через гематоенцефалічний бар’єр. Гематоенцефалічний бар'єр - це стінка клітин, яка перешкоджає проникненню шкідливих мікроорганізмів у мозок.

При відсутності вчасного лікування бактеріальний менінгіт може становити загрозу для життя. Так існують ризики паралічу, ниркової недостатності, септицемії, судом та навіть летального результату.

Тому враховуючи тяжкість захворювання лікування слід починати якомога швидше. 

Пам’ятайте, деяким типам бактеріального менінгіту можна запобігти шляхом імунізації. Так існують вакцини, які захищають від пневмокока, менінгококу та Hib, що викликають менінгіт. 

Також зменшити ризик зараження можливо дотримуючись гігієни рук, прикриваючи рот та ніс при чханні та кашлю, відмовившись від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм