Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми грибкової інфекції

Основні симптоми грибкової інфекціїРізні види грибів можуть спричинити грибкову інфекцію. Так деякі з них можуть бути присутні на тілі та за певних обставин почати активно й неконтрольовано розмножуватися викликаючи інфекцію. Також можливі випадки коли грибки, які зазвичай не зустрічаються на тілі або всередині нього, можуть колонізувати, спричиняючи ряд симптомів.

Одразу зауважимо, що грибкові інфекції заразні, тобто вони можуть поширюватися від людини до людини, а також через забруднену поверхню чи землю. Під час розмноження грибів вивільняються спори, які легко можна «підхопити», що і пов’язано з частими випадками ураження шкіри, нігтів чи легень.
 
До найбільш поширених типів грибкової інфекції відносять стригучий лишай, паховий свербіж, дріжджову інфекцію, оніхомікоз (грибкова інфекція нігтів).

Характерні ознаки

Клінічна картина захворювання насамперед залежатиме від розташування. Так при ураженні шкірного покриву виникатимуть гіперемовані та набряклі горбики або висипи. При грибковій інфекції нігтів, вони  можуть змінити колір (жовті, коричневі або білі), стати потовщеними або потріскатися. При залученні до патологічного ротової порожнини або горла може виникнути білий наліт або плями.
 
Симптоми грибкової інфекції в легенях включатимуть кашель з кров’янистими виділеннями, слабкість, задишку, лихоманку, м’язовий біль, біль в суглобах, надмірну пітливість вночі.

Фактори ризику

Виділяють ряд факторів, які можуть збільшити ризик розвитку грибкової інфекції. Насамперед це фактори навколишнього середовища (тепле та вологе середовище) та загальний стан імунної системи людини, та наявність тих чи інших порушень.
 
До прикладу:
  • умови праці (наприклад, робота в теплому й вологому середовищі);
  • надмірне потовиділення;
  • ходьба босоніж в громадських місцях, де підвищена вологість (наприклад, басейн, тренажерний зал);
  • порушення кровообігу;
  • постменопауза у жінок, внаслідок якої змінюється кислотність піхви, що своєю чергою підвищує ризики вагінальних дріжджових інфекцій;
  • порушення роботи імунної системи;
  • травми нігтя та шкірного покриву;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики, тривале приймання кортикостероїдів).

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо на основі лабораторного дослідження. За необхідності можуть знадобитися додатково дослідження, наприклад візуалізаційні тести при ураженні легень.

У більшості випадків грибкову інфекцію можна вилікувати за допомогою протигрибкових препаратів. Форма лікарського засобу, яку обере лікар залежатиме від розташування грибка. Це можуть бути таблетки, лосьйони, внутрішньовенне введення, ополіскувачі для рота чи шампунь.

З метою зменшення ризиків розвитку грибкової інфекції насамперед потрібно дотримуватися правил гігієни, підтримуючи шкіру сухою та чистою, часто мити руки, не ходити босоніж в громадських душових чи басейнах та ін..

Важливо розуміти, що грибкова інфекція може спричинити значного дискомфорту, а її лікування може зайняти тижні або навіть місяці. Тому при підозрі на захворювання варто звернутися за лікарською допомогою.

З метою очищення повітря від патогенних збудників, грибків та їх спор в тому числі рекомендуємо придбати бактерицидний рециркулятор. Завдяки впливу ультрафіолету відбувається знезараження повітря. Ознайомитися з різновидами пристрою можливо в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм