Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини набряку голосових зв’язок

Основні причини набряку голосових зв’язокКруп – це захворювання вірусного ґенезу, що супроводжується набряком голосових зв’язок. Тобто ураження зазнає саме верхня частина дихальних шляхів, включаючи гортань (голосову коробку) та трахею. Не є виключенням розвитку рецидивуючого крупу, що виникає на тлі застуди, однак без приєднання лихоманки.

Досить багато типів вірусу можуть спричинити дану патологію, наприклад віруси парагрипу, аденовірус.
 
Круп характеризується утрудненим диханням, сильним кашлем. Переважно ураження зазнають діти до 5 років. І хоча дитина може передати вірус дорослому, він зазвичай не впливає на дорослих так, як на дітей.

Найбільш часті випадки припадають на осінньо-зимовий період.  

Основні причини

Як зазначалося вище круп найчастіше викликається вірусною інфекцією, як правило вірусом парагрипу, риновірусом, ентеровірусом, вірусом групи А та В.
У рідкісних випадках бактерії можуть викликати круп. При цьому цей тип інфекції часто є більш важким, ніж вірусні типи.
 
Круп є заразним та передається від людини до людини. Інфікування відбувається шляхом вдихання дихальних крапель, які утворюються, коли людина з крупом кашляє або чхає. Також контактування  із забрудненими поверхнями та наступним доторком до обличчя, насамперед носа та рота може поширити інфекцію.
 
Людина заразна протягом трьох днів після появи перших симптомів або до тих пір, поки у неї не зникне лихоманка.

Характерні ознаки

  1. Гавкаючий кашель.
  2. Нежить та чхання.
  3. Лихоманка.
  4. Утруднене дихання.
  5. Хрипкий голос.
Симптоми крупа часто посилюються ввечері або коли дитина хвилюється чи плаче.
 
Негайного звернення до лікаря та необхідності надання невідкладної допомоги потребують випадки коли до вищевказаних симптомів приєднується ціаноз шкіри, утруднене ковтання, ретракції (всмоктування шкіри навколо ребер дитини та верхньої частини грудини).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду, даних анамнезу. За необхідності додатково лікар може призначити рентгенографію, щоб виключити інші захворювання дихальної системи.
 
Щодо тактики лікування, то легкий перебіг захворювання можливо контролювати в домашніх умовах. Лікар може рекомендувати використовувати зволожувач повітря, приймати безрецептурні знеболювальні, ліки від кашлю. Загалом круп, викликаний вірусом, зазвичай зникає сам по собі протягом тижня
 
Поява проблем з диханням потребують знаходження в умовах стаціонару. Терапія полягатиме в призначенні стероїдних препаратів, кисневої терапії, антибіотиків, якщо причиною захворювання стала бактеріальна інфекція. Тривалість антибіотикотерапії буде залежати від тяжкості інфекції.
 
Враховуючи, що більшість випадків крупа спричинені тими ж вірусами, що викликають застуду чи грип, методи запобігання будуть подібними. Це відоме нам дотримання гігієни рук, уникання контакту з хворими на інфекцію людьми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм