Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Правець: ранні симптоми інфекційного захворювання

Правець: ранні симптоми інфекційного захворювання Влітку ризики інфекційних захворювань максимально підвищуються. До прикладу випадки правця, коли внаслідок бажання походити босоніж чи у відкритому взутті, можливо травмуватися та інфікуватися збудником. Яких дій при цьому дотримуватися? З’ясуємо далі.

Правець – це патологічний стан, бактеріального ґенезу, що супроводжується ураженням нервової та м’язової систем.
 
Зауважимо, що правець є захворюванням, яке становить загрозу для життя людини та є невідкладним станом, тому зволікати зі звернення до лікаря не варто. На щастя, захворюванню на правець можна запобігти за допомогою вакцини. 

Основні причини

Механізм розвитку правця полягає у впливі збудника бактерії - Clostridium tetani. Його спори можуть перебувати в пилі, бруді та екскрементах тварин. При цьому вони часто стійкі до суворих умов навколишнього середовища, наприклад високої температури. Правець частіше виникає в теплих кліматичних умовах або в теплі місяці.
 
Відповідно зараження відбувається при потраплянні спор у кров людини через ранову поверхню. Далі коли збудник потрапляє до центральної нервової системи він продукує токсин, який своєю чергою і провокує появу загрозливих симптомів.
 
До прикладів ситуацій, коли можна заразитися відносять опіки, колоті рани, татуювання, укуси тварин, травми, хронічні виразки, рани які містять змертвілі тканини.
Вищий ризик захворіти на правець є при відсутності щеплення або пізніх термінах ревакцинації. 

Характерні ознаки

Після того, як людина захворіла на правець, для розвитку симптомів може знадобитися від 3 до 21 дня. Загалом, чим далі знаходиться місце ураження від центральної нервової системи, тим довший інкубаційний період. Пацієнти з меншим інкубаційним періодом, як правило, мають більш серйозні симптоми.
 
Основним проявом захворювання є утруднене ковтання, ригідність м’язів (щелепи, живота, шиї), прискорений пульс. При цьому спазм м’язів є досить болючим. Це відбувається внаслідок впливу правця на нервові закінчення, що контролюють м’язи.
 
До інших ймовірних проявів правця відносять лихоманку, швидке серцебиття, підвищену пітливість, високий артеріальний тиск. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду пацієнта, аналізу даних анамнезу. За необхідності лікар додатково може привести лабораторні дослідження крові, 
Це дасть можливість виключити інші схожі за перебігом на початковому етапі захворювання (наприклад, менінгіт, набряк мозку).
 
Тактика лікування залежатиме від тяжкості симптомів та зазвичай є комплексною. 
Так терапія для пацієнта з правцем включатиме антибіотики, введення правцевого імуноглобуліну, м’язові релаксанти (для усунення спазмів), вакцинація проти правця. Також важливо обробити рану, яка стала джерелом зараження.

Якщо пацієнтові важко дихати використовують апарат штучної вентиляції легенів.

Ускладненням захворювання є сильні м’язові спазми, які можуть спричинити проблеми з диханням, пневмонію, ураження мозку, переломи кісток.

Основним методом запобігання правця є ревакцинація за розкладом. Однак це не забезпечує довічного захисту. Дітям необхідно робити ревакцинацію в 11-12 років. Після цього дорослим кожні 10 років потрібне повторне щеплення вакциною від правця та дифтерії. 
Вакцина проти правця зробила правець хворобою, якій можна запобігти!
 
При виникненні рани та невпевненості щодо вакцинації потрібно звернутися до лікаря для наступного очищення рани та отримання відповідної допомоги. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм