Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стрептококова ангіна: основні симптоми бактеріальної інфекції

Стрептококова ангіна: основні симптоми бактеріальної інфекціїСтрептококова ангіна – це патологічний стан бактеріального ґенезу, що характеризується больовими відчуттями та запаленням в горлі.

Цей поширений стан викликається стрептококом групи А. Ураження можуть зазнати як діти, так і дорослі. Поширення відбувається через кашель, чхання, спільне використання посуду та при іншому тісному контакті з хворим. Тобто захворювання є дуже заразним.

Характерні ознаки

Кожен випадок захворювання є індивідуальним. До загальних ознак зараження стрептококовою бактерією відносять: 
  1. Біль в горлі та утруднене ковтання.
  2. Раптова лихоманка та озноб.
  3. Головний біль.
  4. Втрата апетиту.
  5. Горло гіперемоване з білими плямами. 
  6. Збільшення лімфовузлів на шиї.
Зазвичай ознаки розвиваються протягом 5 днів після контакту зі збудником.

Основні причини

Захворювання викликається бактеріями під назвою Streptococcus pyogenes або Streptococcus групи A.
 
Як зазначалося вище підхопити стрептокок можливо якщо торкнутися очей, носа чи рота після контакту з цими бактеріями. Наприклад, коли людина, хвора на стрептокок, кашляє або чхає. Або ж у випадку коли людина їсть чи п’є з хворим.

Підвищені ризики захворіти на ангіну можливо бувши дитиною, перебуваючи у контакту з хворим (наприклад, при наявності дитини шкільного віку чи бувши дорослим та працюючи у багатолюдних місцях).

Більшість дорослих випадків стрептококової ангіни трапляється у людей молодше 40 років.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду з перевіркою ознак запалення горла. Додатково лікар може призначити лабораторні дослідження крові, взяти мазок із задньої стінки горла, щоб підтвердити наявність стрептококової інфекції, посів із зіву. 
 
Враховуючи, що стрептококова ангіна є бактеріальною інфекцією тактика лікування полягатиме у призначенні антибіотиків. Щоб повністю подолати інфекцію курс лікування потрібно пройти повністю, а  не після покращення самопочуття.

Додатково в домашніх умовах рекомендується більше відпочивати, пити багато теплої рідини, надати перевагу м’яким харчовим продуктам та за можливості використовувати зволожувач повітря.

Відмітимо, що при відсутності вчасного лікування інфекція може спричинити ряд ускладнень, серед яких пневмонія, ревматична лихоманка, синусит, бактеріємія та ін..

Тому при появі симптомів ангіни обов’язково зверніться до лікаря. У тому випадку коли діагноз підтвердився, а симптоми захворювання не зменшуються протягом 48 годин після прийому антибіотика потрібно обговорити з лікарем можливість іншого лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм