Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток інфекції шкіри?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток інфекції шкіри?Влітку ми частіше піддаємося різного роду інфекціям, в тому числі й шкірним. При чому збудниками можуть виступати різноманітні патогенні організми, від вірусів й бактерій до грибків й паразитів. Від цього й залежатимуть симптоми захворювання. Про що і поговоримо далі.

Шкірні інфекції виникають, коли бактерії вражають шкіру, а іноді й глибокі тканини під нею.
 
Насамперед відзначимо, що прояви шкірних інфекцій можуть варіюватися від легких й малопомітних до серйозних. І чим більше відбувається проникнення збудника всередину шкіри з поширенням на інші ділянки тіла, тим серйозніше протікатиме захворювання.

Основні типи шкірних інфекцій

  1. Бактеріальні інфекції шкіри: її розвиток полягає в потраплянні патогенного збудника на шкіру зовні, наприклад при ранах, або при наявності його вже на шкірі. Симптоми можуть виникати як по всьому організмові у вигляді лихоманки, так і місцево виключно в ділянці ураження. Хоча поширення на інші ділянки тіла все ж можливо. До поширених типів бактеріальної інфекції можна віднести фурункули, імпетиго. До системних уражень, які окрім висипання на шкірі спричиняють загальні ознаки належить сифіліс, лептоспіроз.
  2. Вірусні ураження шкіри: типовими представниками вірусних інфекцій є оперізувальний лишай, бородавки, кір. Саме вони і є найбільш заразними.
  3. Ураження шкіри грибком: типовою локалізацією даного типу шкірного захворювання є ділянки, що найбільш пітніють, тобто пахви, шкірні складки, ступні. До грибкових інфекцій можна віднести молочницю, різного роду попрілості або грибок нігтів.
  4. Паразити: небезпекою паразитарного ураження шкіри є те, що вони можуть поширюватися навіть в кровотік та безпосередньо в органи. Типовими представниками даного типу захворювання є клопи або короста. Хоча перелік звісно ж ними не обмежується.

Основні симптоми 

Насамперед зауважимо, що клінічна картина залежатиме від локалізації патологічного процесу та виду збудника.
Однак до загальних ознак, що свідчитимуть про інфекцію шкіру відносять:
  1. Зміна кольору шкіри, наприклад гіперемія або поява темних плям.
  2. Свербіж.
  3. Біль.
  4. Підвищена чутливість.
  5. Характерний тип ураження у вигляді утворень з плоскою або припіднятою поверхнею, формування бородавок й ін.
  6. Можлива лихоманка.
Якщо інфекція набирає обертів, до ураження можуть приєднатися гнійні виділення, лущення шкіри або формування пухирів, набряк, некроз тканин.

Хто має більші ризики захворіти на шкірну інфекцію?

Ослаблена імунна система, що спричиняється старшим віком, наявністю захворювань типу цукрового діабету чи порушеного кровообігу. Так якщо збудників, які в нормі є на шкірі стає набагато більше, імунна система не може з ними впоратися.
 
Бактеріальна інфекція шкіри переважно виникає внаслідок наявної ранової поверхні, типу порізу чи подряпини, що дає можливість легко потрапити збуднику до організму. Відповідно при відсутності вчасної обробки рани та ослабленої імунної системи ризики розвитку захворювання значно підвищуються.
 
До факторів, що підвищують шанси отримати грибкову інфекцію можна віднести купання в забруднених водоймищах, носіння тісного та закритого взуття, наявність шкірних складок на тілі при розвитку ожиріння, використання особистих речей людини яка є носієм грибка. Нагадаємо, що гриби полюбляють тепле й вологе середовище.

Діагностика й тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ретельного зовнішнього огляду шкіри з додатковим проведенням лабораторних досліджень зразків зі шкіри.

Тактика лікування залежатиме від причини інфекції та її тяжкості.

Так при вчасному початку лікування, можливо обмежитися безрецептурними кремами.
 
При більш тяжкому перебігу доцільним буде призначення антибіотиків, противірусних, протипаразитарних або протигрибкових препаратів.
Додатково в домашніх умовах можливо робити холодові компреси, щоб зменшити свербіж або ж приймати антигістамінні.

Відмітимо, що у людей зі слабкою імунною системою та поширенні інфекції до кровотоку, існує загроза небезпечного для життя стану під назвою сепсис.
Тому зверніться до лікаря, якщо виникли які-небудь занепокоєння щодо можливих ознак шкірної інфекції.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм