Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на укус кліща?

Які симптоми вказуватимуть на укус кліща?Настання теплої погоди завжди приємно, але разом з цим підвищуються ризики алергічних реакцій або ж укусів кліщів. Яку небезпеку несуть ці маленькі створіння з'ясуємо далі. 

Насамперед відмітимо, що кліщі при укусі можуть викликати алергічні реакції, а деякі з них навіть передавати захворювання людям та домашнім тваринам. Ці захворювання можуть бути небезпечними або навіть загрожувати життю, якщо їх не лікувати вчасно. Зазвичай саме раннє лікування є ключем до повного та швидкого одужання.
 
Стикнутися з даним видом комах ми можемо при відвідуванні “зелених” місць, де вони живуть на траві, кущах, купі листі та деревах. Розміри кліщів варіюються від голівки шпильки до гумки олівця. Відповідно, коли кліщі набираються кров'ю їхні розміри збільшуються. 

Щодо ділянок укусів, то комах приваблюють теплі та вологі місця, тому при потраплянні на тіло вони швидше за все перемішаються на волосся, пах або пахви, задню частину колін, пупок, вуха.
 
Кліщі можуть залишатися прикріпленими до шкіри протягом 10 днів після першого укусу. З часом вони стають більшими, і їх легше помітити. Кліщі кусають один раз і залишаються у цьому місці до моменту поки не наситяться кров'ю та самостійно впадуть. звернутися до лікаря необхідно одразу як тільки помітили місце укусу або безпосередньо комаху, навіть попри відсутність симптомів.

Основні симптоми реакції на укус кліща

Досить часто укуси кліщів можуть не завдати шкоди та не викликати дискомфортних симптомів. 
Однак у випадку алергічної реакції у пацієнта виникатиме ряд проявів:
  • висипання;
  • біль або набряк у місці укусу;
  • відчуття печіння в місці укусу.
Також кліщі можуть передавати тяжкі за перебігом захворювання. Найбільш поширеними в нашій місцевості є саме хвороба Лайма. Більшість ознак цих патологій виникає протягом кількох днів після укусу кліща:
  • лихоманка та озноб;
  • поява плями, знебарвлена або біла;
  • висип по всьому тілу;
  • головний біль;
  • нудота;
  • загальна слабкість;
  • біль у м'язах та суглобах;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Тактика

Основна допомога полягатиме в усуненні кліща. Однак варто бути обережними, оскільки при розвитку алергічної реакції, самостійне видалення комахи може тільки спровокувати більше вивільнення алергену.
Тому у таких випадках доцільним буде саме звернення до лікаря, з наступним відправленням збудника на лабораторне дослідження. Це дасть можливість встановити тип та можливе носійство збудників. 
 
Самостійно ж можливо видалити кліща за допомогою спеціального інструменту для видалення кліща або за допомогою тонких щипчиків. Варто уникати його скручування або стискання, брати голими руками, а тим паче використовувати застарілі методи типу вазеліну й олії.
Важливо перевірити місце укусу, а саме чи не залишилося частинки комахи у рановій поверхні.

І пам'ятайте, що профілактика укусів кліщів – найкращий спосіб уникнути захворювання, що ними передається.
Тому при прогулянках у лісі чи на трав'янистих ділянках, варто одягати сорочку з довгими рукавами та штани. Також необхідно прийняти душ або ванну протягом 2 годин після перебування на вулиці та уважно перевірити шкіру.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм