Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусний гастроентерит: основні симптоми шлункового грипу

Вірусний гастроентерит: основні симптоми шлункового грипуВірусний гастроентерит (шлунковий грип) — це патологічний процес, що супроводжується розвитком запалення в кишківнику. Причиною переважно є один із типів вірусів (ротавірус або норовірус).

Дане захворювання є заразним, та поширюється від людини до людини при тісному контакті та через заражену їжу та воду.

Які фактори можуть спричинити захворювання?

Вірусний гастроентерит викликається кількома різними вірусами, які легко поширюються. До типових шляхів передачі захворювання можна віднести контакт з забрудненими поверхнями, спілкування з людиною, яка має вірус, вживання зараженої їжі або пиття, неправильне миття рук, особливо тих, хто працює з їжею.
 
Попри те, що заразитися може людина будь-якого віку, підвищені ризики захворювання мають насамперед діти, люди похилого віку та особи з ослабленою імунною системою.

Основні симптоми шлункового грипу

Початок та характер клінічної картини залежатимуть від типу збудника. 
 
Наприклад, симптоми, спричинені норовірусом, зазвичай розвиваються протягом 12–48 годин. А от аденовірус може проявитися через 3-10 днів після контакту.

До загальних ознак гастроентериту можна віднести:
  • діарея декілька разів на день, яка має водянистий характер;
  • лихоманка або озноб;
  • нудота та блювання;
  • головний біль та больові відчуття у м'язах або суглобах;
  • шкіра стає липкою;
  • біль в животі;
  • втрата апетиту.
У тому випадку якщо діарея триває понад два дні, а в калі присутня кров варто негайно звернутися за лікарською допомогою.
При відсутності належного лікування, основним ускладненням вірусного гастроентериту є зневоднення, яке може бути досить важким у немовлят та маленьких дітей. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу клінічної картини та медичного обстеження (наприклад, лабораторного дослідження калу для визначення типу інфекції).

Призначене лікарем лікування буде направлено на запобігання зневодненню шляхом вживання великої кількості рідини та розчинів для пероральної регідратації. У тяжких випадках може знадобитися лікування в умовах стаціонару з наступним внутрішньовенним введенням рідини.

Додатково може бути призначено лікарські засоби проти діареї та блювання, пробіотики.
Також для поліпшення самопочуття особлива увага приділяється харчуванню, а саме введення в раціон м'якої та нежирної їди (рис, банани, картопля). Коли пацієнт починає почуватися краще меню можна поступово розширювати. Звісно, що на період лікування варто відмовитися від жирної або смаженої їди, алкоголю та кофеїну, солодощів.

Попри те, що вірусний гастроентерит може легко поширюватися, зменшити ризики його появи можливо дотримуючись наступних рекомендацій:
  1. Часте миття рук (після відвідування туалету, перед приготуванням їжі).
  2. Уникання спільного використання предметів гігієни, рушників та тарілок, якщо хтось із членів родини хворий.
  3. Ретельне миття фруктів та овочі, термічна обробка продуктів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм