Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми ускладнення інфекції шлунково-кишкового тракту

Основні симптоми ускладнення інфекції шлунково-кишкового трактуГемолітико-уремічний синдром (ГУС) — це патологічний процес імунного генезу, що найчастіше виникає після інфекції шлунково-кишкового тракту. Даний стан спричиняє зниження рівня еритроцитів й тромбоцитів, а також ураження нирок. Так для даної тромботичної мікроангіопатії характерна тріада симптомів: тромбоцитопенія, гостра ниркова недостатність і мікроангіопатична гемолітична анемія.

Механізм розвитку синдрому у випадку інфекції ШКТ, полягає в реакції імунної системи на токсини, що виділяються бактеріями. Як наслідок це спричиняє пошкодження та руйнування  еритроцитів та тромбоцитів, коли вони циркулюють по кровоносних судинах. 
 
Ураження нирок може відбуватися або внаслідок руйнування клітин нирок з наступним ураженням органу, або при порушенні функції фільтрації внаслідок накопичення зруйнованих клітин крові.  Відмітимо, що порушення роботи нирок може мати досить серйозні наслідки, від ниркової недостатності до інсульту.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на дітей до 5 років. При цьому можливий розвиток синдрому й у дорослих.

Основні симптоми

  1. Діарея з домішками крові.
  2. Больові відчуття в животі.
  3. Блідість шкіри.
  4. Загальна слабкість та дратівливість.
  5. Лихоманка.
  6. Кров у сечі та зменшення сечовипускання.
  7. Поява синців без видимої на це причини.
  8. Набряки.

Які фактори впливають на появу гемолітичного уремічного синдрому?

Як зазначалося вище ГУС виникає, коли імунна реакція викликає руйнування клітин крові. У дітей основним збудником захворювання є Escherichia Coli (E. coli), точніше окремі специфічні штами бактерії, які здатні призвести до руйнування клітин крові.
 
У дорослому віці, окрім E. Coli, захворювання може виникати внаслідок ряду інших факторів, серед яких приймання певних лікарських препаратів (імунодепресанти, протизаплідні, антитромбоцитарні), онкологія, гломерулонефрит.

Більше шансів розвинутися синдрому, якщо хворий має ослаблену імунну систему, сімейну історію ГУС. 

Діагностика та тактика лікування

З метою діагностування порушення, лікарем проводиться ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, калу, рідше - біопсія нирки.
 
До методів лікування гемолітичного уремічного синдрому можна віднести внутрішньовенне вливання рідини (гідратаційна терапія), з метою заміщення електролітів, що необхідні організму для функціонування. При низькому рівні еритроцитів або тромбоцитів пацієнтові може знадобитися переливання крові. Еритроцити допомагають при симптомах анемії, включаючи озноб, втому, задишку та прискорене серцебиття. Тромбоцити сприяють згортанню крові, особливо при легкій кровотечі та синцях.

Плазмообмін являє собою ще один варіант лікування, при якій лікар замінює плазму крові пацієнта на плазму донора.

Гемолітично-уремічний синдром є серйозним станом! Однак при своєчасно проведеному лікуванні хворий може повністю одужати.

Щодо запобігання захворювання, то враховуючи, що його найчастішою причиною є інфекції важливо зменшити ризики потрапляння бактерії. Досягти цього можливо дотримуючись гігієни рук, термічно оброблюючи харчові продукти, уникаючи потрапляння забрудненої води до організму.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм