Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мікоплазмена пневмонія: основні симптоми бактеріальної інфекції

Мікоплазмена пневмонія: основні симптоми бактеріальної інфекціїМікоплазмена пневмонія належить до типу бактерій, що пошкоджують слизову оболонку дихальної системи, з розвитком ряду поширених респіраторних симптомів, від лихоманки, сухого кашлю до задишки під час фізичного навантаження. 

Відмітимо, що у більшості випадків респіраторних інфекцій, які були викликані Mycoplasma pneumoniae, безпосередньо пневмонія не розвивається. З цієї причини захворювання відоме як атипова пневмонія або ж “прогулянкова пневмонія”.
 
Внаслідок свого стрімкого поширення зараження переважно відбувається у місцях скупчення людей, наприклад, школах, дитячих садочках. Шлях передачі інфекції полягає у контакті з дихальними рідинами, при чханні або кашлі. Так краплі рідини, що містить бактерії збудника, виділяються в повітря, і оточуючі можуть легко їх вдихнути.
Наступним етапом при потраплянні бактерії в організм є її “прикріплення” до легеневої тканини з подальшим розмноженням та розвитком інфекції. 

За статистичними даними більшість випадків Mycoplasma pneumoniae спричиняє трахеобронхіт, ангіну, вушні інфекції. У 10% інфікованих можливий розвиток пневмонії.

Які фактори підвищують ризики розвитку захворювання?

До групи ризику з розвитку інфекції можна віднести осіб, імунна система яких не в змозі належним чином протистояти збуднику. Переважно це люди похилого віку, особи, у яких є захворювання, що порушують імунну систему (ВІЛ, проходження хімієтерапії), наявність захворювання легень в анамнезі. Також підвищені ризики мають діти віком до 5 років.

Основні симптоми

  1. Легка задишка.
  2. Сухий кашель.
  3. Сильне потовиділення
  4. Колючий біль у горлі.
  5. Головний біль.
  6. Субфебрильна температура.
  7. Загальне нездужання, слабкість.
Тобто можна зробити висновок, що симптоми мікоплазменої пневмонії дещо відрізняються від звичайної пневмонії, наприклад викликаної стрептококом.
Досить рідко дана інфекція може ускладнитися та спричинити ураження нервової системи або серця. Так у хворого може розвинутися артрит, енцефаліт або перикардит, ниркова недостатність, кожен випадок є індивідуальний. 
 
Також відмітимо, що мікоплазмена пневмонія може мати тяжкий перебіг при розвитку основного захворювання у вигляді бронхіальної астми!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду (аускультація), рентгенографії та КТ. Діагностика на ранній стадії складна, оскільки організм не відразу виявляє інфекцію. Так час між зараженням і появою симптомів (інкубаційний період) становить 2-3 тижні. Тоді як інфекційний період (час, протягом якого інфікована людина може заразити інших) - менше ніж 20 днів.
 
Проведення антибактеріальної терапії є першочерговою тактикою при даному захворюванні. Хоча більшість людей повністю одужують і без нього. Відповідно тип та дозування антибіотиків буде залежати від віку пацієнта. У тому випадку, коли призначених антибіотиків для успішності лікування недостатньо можливе додаткове призначення кортикостероїдів. Це дасть можливість усунути запальний процес.

Тяжкий перебіг мікоплазменої пневмонії потребує проведення імуномодулюючої терапії (в/в введення імуноглобуліну).

З метою зниження ризиків розвитку інфекції важливо дотримуватися простих правил:
  • уникати людей з симптомами респіраторного захворювання;
  • достатньо спати;
  • збалансовано харчуватися;
  • дотримуватися правил гігієни.
Якщо виниклі симптоми захворювання посилюються та не зникають упродовж певного часу необхідно негайно сповістити про це свого лікуючого лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм