Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Оперізувальний лишай: основні симптоми вірусної інфекції

Оперізувальний лишай: основні симптоми вірусної інфекціїОперізувальний лишай (оперізувальний герпес) – це патологічний процес інфекційного генезу, що спричиняється вірусом вітряної віспи, а саме варіцелла-зостер. Тобто це той самий вірус, що викликає відоме нам захворювання, як вітряна віспа.

Відмітимо, що досить тривалий час вірус може залишатися в латентному стані у нервовій системі, перш ніж проявитись у вигляді оперізувального лишаю.
 
Основним проявом захворювання є поява висипу у вигляді смуг червоного кольору, що може викликати біль та печіння. Локалізація ураження припадає на одну сторону тіла, як правило це тулуб, шия або обличчя.
 
Існують методи лікування симптомів оперізувального лишаю, але немає ліків!

Основні причини

Механізм розвитку оперізувального лишаю полягає в тому, що при захворюванні на вітряну віспу в дитинстві, організм бореться з вірусом, і як наслідок його фізичні ознаки зникають, але вірус завжди залишається у тілі. У дорослому віці вірус може активізуватися знову, однак вдруге вже у вигляді оперізувального лишаю.
 
Відмітимо, що ризики захворювання підвищуються з віком, а також в осіб зі слабкою імунною системою, або у тих, хто мав в анамнезі травму та безпосередньо вітряну віспу.

Основні симптоми

  1. Поява болю та печіння з одної сторони тіла. Це пов'язано з тим, що вірус переміщається по певних нервах. Відповідно виникла смуга відповідає ділянці, де нерв передає сигнали. 
  2. Підвищена чутливість до світла.
  3. Поява висипань та пухирців наповнених рідиною, які легко лопаються.
  4. Свербіж.
Додатково у хворого можуть виникати скарги на ломоту у тілі, головний біль, загальну слабкість.
 
У разі ускладнень, наприклад, коли висип локалізується біля або всередині вуха можливі порушення зі сторони слуху та навіть слабкість м'язів обличчя.
Також оперізувальний лишай може супроводжуватися сильним больовим синдромом та відповідно впливати на якість життя пацієнта. Наприклад, при висипаннях у ротовій порожнині хворий не може нормально харчуватися, а от оперізувальний лишай голови може викликати чутливість під час розчісування та без лікування призвести до постійних залисин.

Відмітимо, що більшість випадків оперізувального лишаю триває від 3 до 5 тижнів. А самі епізоди захворювання можуть повторюватися до декількох разів. При цьому висип зазвичай не з’являється на тому самому місці.

Тактика

Оперізувальний лишай можна діагностувати за клінічною картиною, а саме характером висипу (з’являються смугою на одній стороні тіла). Також встановлення діагнозу можливе шляхом  лабораторного дослідження мазка рідини з пухирів.
 
Тактика лікування оперізувального герпесу буде направлена на контролювання вірусної інфекції та зменшення зовнішніх проявів. З цією метою лікарем може бути призначено противірусні препарати, знеболювальні.
 
Призначена терапія також може допомогти запобігти постгерпетичній невралгії, пекучого болю який часто відчувають хворі після зникнення висипу та пухирів оперізувального лишаю.

Важливо розуміти, що оперізувальний лишай може бути дуже болючим станом. Тому при появі характерних симптомів варто негайно звернутися до свого лікаря. Ранній початок прийому противірусних препаратів може полегшити дискомфорт та швидше припинити прояви.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм