Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19: основні шлунково-кишкові симптоми захворювання

COVID-19: основні шлунково-кишкові симптоми захворювання Попри й так тяжку ситуацію в країні, в осінній період зростають показники й іншої загрози для нашого здоров'я - COVID-19. Окрім класичних респіраторних ознак, інфекція може протікати в більш прихованих або змішаних формах. Наразі розберемо детальніше саме перебіг COVID-19 зі шлунково-кишковими симптомами. 

Нагадаємо, COVID-19 – це респіраторне захворювання, спричинене формою коронавірусу, вірусу, що спричиняє зокрема застуду, близькосхідний респіраторний синдром та важкий гострий респіраторний синдром (ГРВІ).
 
Більшість людей, які захворіли на COVID-19, або мають легкі симптоми, або не мають жодних скарг. Дорослі старше 65 років і люди з уже чинними захворюваннями мають найвищий ризик розвитку важких ускладнень.
 
Як зазначалося вище, до найбільш поширених ознак коронавірусної інфекції належить висока температура, втома та сухий кашель. Додатково можуть виникати скарги у вигляді ознобу, задишки, головного болю та болю у м'язах, втрати смаку та/або запаху та ін.
 
При цьому у деяких хворих можуть розвинутися шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, втрата апетиту або блювота, навіть за відсутності інших грипоподібних симптомів.

Які шлунково-кишкові симптоми виникають при COVID-19?

Насамперед відмітимо, що у деяких пацієнтів із COVID-19 симптоми шлунково-кишкового тракту розвиваються самостійно або з респіраторними симптомами.
За статистичними даними у випадках розвитку легкої форми захворювання, пацієнти мали симптоми, що вражали саме травну систему.
 
До найбільш поширених скарг при ураженні ШКТ відносять:
  • діарея: виникає без інших грипоподібних симптомів, наприклад лихоманки. Діарея може бути першим симптомом COVID-19;
  • нудота та блювання (частіше зустрічається у дітей з COVID-19, ніж у дорослих);
  • втрата апетиту;
  • біль у животі;
  • шлунково-кишкові кровотечі.
Відмітимо, що розвиток діареї, нудоти або блювання, ще не вказує на COVID-19. Але доцільно звернути увагу на виниклі симптоми під час піка поширення захворювання, особливо при стані здоров’я, який підвищує шанси на інфекцію. 
 
Механізм розвитку даної форми пов'язують з тим, що вірус, який викликає COVID-19, може потрапити у травну систему через рецептори клітинної поверхні для ферменту під назвою ангіотензинперетворювальний фермент 2. Рецептори цього ферменту зустрічаються в шлунково-кишковому тракті набагато частіше, ніж в дихальних шляхах.

Тактика

Терапевтичні методи залежатимуть від загального стану пацієнта, тяжкості перебігу шлунково-кишкових ознак. 
Особливого занепокоєння та негайного звернення до лікаря потребують випадки з сильним болем у животі, діареєю з домішками крові, лихоманкою та задишкою, а також сильним зневодненням організму (темна сеча, слабкість, сухість у роті та язиці та запаморочення). 

Також не варто забувати про додаткові заходи обережності, щоб повторно уникнути вірусу. До них належать всім нам відоме миття рук, уникання осіб з ознаками захворювання, прикривання обличчя під час кашлю та чхання. Придбати все необхідне для захисту себе та рідних від впливу патогенних збудників можливо в медичному маркеті ITMED. До вашої уваги представлені засоби, що різняться від бактерицидних рециркуляторів для знезараження повітря від вірусів до пульсоксиметрів з метою контролю рівня насичення крові киснем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм