Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холера: основні симптоми інфекційного захворювання

Холера: основні симптоми інфекційного захворюванняВійна окрім руйнації території та наших життів, створила умови для розвитку небезпечних інфекційних захворювань, поява яких раніше була рівна нулю. Так виникло особливе занепокоєння на півдні внаслідок проблем з водою та високих ризиків розвитку холери.

Холера - це патологічний процес бактеріального генезу, що зазвичай поширюється через забруднену воду. 
 
Основним проявом даного інфекційного захворювання є діарея та як наслідок зневоднення. При відсутності вчасного та правильного лікування зберігаються ризики летального результату.
 
Сучасні стічні води та очищення води практично усунули холеру в розвинених країнах. Однак війна у нашій країні суттєво підвищила ризики розвитку умов для епідемії холери, коли люди живуть в скупченнях без належних санітарних умов.

Що викликає холеру?

Холера викликається бактерією під назвою Vibrio cholerae (холерний вібріон).
 
Так бактерії продукують в тонкому кишківнику токсин, що змушує організм виділяти надмірну кількість води, перешкоджаючи нормальному потоку натрію й хлориду, та зв’язуючись зі стінками кишківника. Це як наслідок і призводить до розвитку типових симптомів холери.
 
Основним джерелом інфекції є забруднені джерела води (поверхневі води, колодязі), сирі морепродукти, забруднені збудником овочі та фрукти.
Відзначимо, що не кожен хто є носієм бактерії може мати хворобливі ознаки. Так більш вразливими до захворювання є особи, що проживають в поганих санітарних умовах або мають знижену кислотність шлунку. 

Основні симптоми

У більшості випадків холера супроводжується розвитком діареї помірного або легкого ступеня тяжкості. Не є виключенням тяжкі симптоми інфекції, що виникають протягом кількох днів після зараження. Або ж безсимпмтоний перебіг, коли особи навіть не здогадуються що вони хворі та  виділяють бактерії холери зі стільцем протягом одного-двох тижнів, створюючи умови для поширення інфекції через забруднену воду.
 
Також окрім діареї, коли випорожнення мають молочне забарвлення, виникає нудота та блювання, ознаки зневоднення. Оскільки втрата рідини організмом може становити загрозу життю, варто бути обізнаним в основних проявах зневоднення: спрага, слабкість, дратівливість, сухість шкіри, зменшення або повне припинення сечовипускання, зниження АТ. 
 
В критичних випадках на тлі зневоднення та порушення електролітного балансу можливий розвиток м'язових судом, стану гіповолемічного шоку.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на тлі проведення аналізу клінічної картини, встановлення анамнезу. Лабораторно єдиним способом підтвердити діагноз є визначення бактерії у зразку калу.
 
Тактика надання допомоги залежатиме від стадії тяжкості інфекції.
Враховуючи, що захворювання стрімко може призвести до критичного стану, лікування включатиме призначення регідратаційної терапії (введення сольових розчинів), антибактеріальних препаратів.
 
Пам'ятайте, що вода повинна бути очищеною та знезараженою, а руки чистими! Це допоможе  уникнути захворювання.
Рекомендуємо у приміщеннях де знаходяться великі резервуари з водою використовувати пристрої типу бактерицидних опромінювачів. Вони створюють умови для знезараження повітря, поверхонь та навіть води від різних типів бактерій. Обрати відповідну конструкцію Ви можете в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм