Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Краснуха: симптоми інфекції та вплив на перебіг вагітності

Краснуха: симптоми інфекції та вплив на перебіг вагітностіУ зв'язку зі зміною місця проживання та знаходження в умовах, де ризики захворіти на інфекційні захворювання підвищені, питання вакцинації є як ніколи актуальним. Одним із поширених інфекційних захворювань є краснуха. І попри твердження, що дана інфекція є “дитячою”, особливу небезпеку вона становить для вагітних. 

Краснуха - це патологічний процес інфекційного генезу, основним проявом якого є висипання на тілі.
 
Ця інфекція може мати перебіг  з легкими симптомами або взагалі не проявлятися. При цьому краснуха може мати тяжкі наслідки для плоду при зараженні матері під час вагітності.
Високоефективною профілактикою краснухи є вакцинація! Тому випадки інфекції зустрічаються серед групи неімунізованого населення.

Що викликає розвиток краснухи?

Краснуха викликається вірусом, який передається від людини до людини, при кашлі або чханні, прямому контакті з інфікованим слизом з носа та горла. 
Як зазначалося вище вірус може передаватися від вагітних жінок їхнім ненародженим дітям через кровотік.
Оскільки інфікована особа є заразною за тиждень до появи симптомів та через тиждень після їх зникнення, розповсюджувати хворобу вона може ще до моменту усвідомлення її наявності.
Після того, як людина перехворіє на краснуху зазвичай зберігається стійкий імунітет.

Які симптоми характерні при краснусі?

У більшості випадків прояви хвороби виникають через два-три тижні після зараження вірусом. При цьому їх тривалість варіюється від однієї доби до п'яти діб.

Так до типових симптомів краснухи належать:
  • головний біль;
  • нежить та закладеність носа;
  • лихоманка (незначне підвищення температури);
  • свербіж та гіперемія очей;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • больові відчуття в суглобах;
  • характерний висип, у вигляді дрібних рожево-червоних плям, що виникають на обличчі зі швидким поширенням на тулуб та кінцівки.
Відмітимо, що особливу увагу потребують симптоми хвороби, що виникли у дитини або вагітної жінки, особливо невакцинованої та при знаходженні в першому триместрі вагітності (перші 12 тижнів). 
Під час вагітності дана інфекція становить небезпеку насамперед для майбутньої дитини. Оскільки це може вплинути на розвиток у неї вроджених вад (вади серця, глухота, затримка росту та мовлення), та навіть летальний результат. Тому найкраще захиститися від краснухи до вагітності.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення лабораторних досліджень (визначення антитіл до краснухи, що вказують на перенесену нещодавно інфекцію чи наявність вакцинації). Оскільки клінічна картина, насамперед висипання, є характерною й для інших вірусних інфекцій.
 
При підтвердженні краснухи, хворий ізолюється з обов'язковим попередженням контактних осіб.
Щодо лікування, то зазвичай виниклі симптоми не потребують терапії. Достатнім буде забезпечити постільний режим та вживати достатній об'єм рідини, при необхідності давати лікарські засоби проти температури. Спостереженню підлягають немовлята, народжені з синдромом вродженої краснухи. Інколи необхідним для них є комплексне лікування командою лікарів.
 
Основним методом запобігання краснухи, як зазначалося вище, є вакцинація, що полягає у введенні комбінованої вакцини (кір-краснуха-паротит). Рекомендовано отримати дане щеплення дітям у віці від 12 до 15 місяців, а також у віці від 4 до 6 років.
Вакцина запобігає розвитку краснусі на все життя, в тому числі запобігає її розвитку під час майбутньої вагітності.
 
При відсутності даних щодо вашої вакцинації чи перенесеної краснухи у дитинстві, зверніться до свого лікуючого лікаря для проходження лабораторного дослідження крові щодо визначення імунітету до вірусу. Вже на основі результату аналізів лікар вкаже на необхідність вакцинації. Наприклад, відтермінувати щеплення варто якщо жінка вже є вагітною або планує завагітніти протягом наступних чотирьох тижнів, у людини була присутня алергічна реакція на компоненти вакцини, в анамнезі присутня онкологія та ін.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм