Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Лайма: основні прояви захворювання при укусі кліща

Хвороба Лайма: основні прояви захворювання при укусі кліщаПрогулянка парком може закінчитися досить неприємно, якщо Ви зустрілися з дрібним створінням, що зветься кліщ. Кліщі є переносниками різних бактеріальних та вірусних захворювань, одним із яких є хвороба Лайма. Які характерні симптоми даної патології та чи завжди вона розвивається при укусі кліща? З'ясуємо далі.

Хвороба Лайма - це патологічний стан, що спричиняється зазвичай  спірохетою Borrelia burgdorferi, та характеризується імунною реакцією організму на збудника.  
 
Одразу відмітимо, що не всі кліщі являються збудниками захворювання. Хвороба Лайма викликається чотирма основними видами бактерій. Однак це не привід легковажно ставитися до укусів даної комахи. 
 
Механізм розвитку хвороби Лайма полягає в укусі інфікованим кліщем. Надалі  бактерії проникають у шкіру через укус та в кінцевому результаті потрапляють у кров.

Основні симптоми

Прояви захворювання різноманітні та зазвичай мають поетапний розвиток.
 
Наприклад, поява на місці укусу та видалення кліща гіперемованої шишки, яка самостійно розсмоктується упродовж декількох днів. Це є нормальним явищем після укусу комахи та не завжди є ознакою хвороби Лайма.
 
Самі ж прояви хвороби можуть виникати навіть через місяць після укусу та інфікування:
  1. Висип (мігруюча еритема), що може збільшуватися у діаметрі. Зазвичай не викликає свербіж або біль.
  2. Лихоманка та озноб.
  3. Загальна слабкість та швидка втомлюваність.
  4. Збільшення лімфатичних вузлів.
  5. Ригідність м'язів шиї.
Згодом при відсутності лікування симптоми наростають. Так висипання поширюється на інші ділянки тіла, виникають болі та набряк в суглобах. Клінічна картина ускладнюватиметься неврологічними порушеннями у вигляді менінгіту, паралічу Белла, слабкістю та зниженням чутливості в кінцівках.
Як зазначалося вище не всі укуси кліщів викликають захворювання, однак чим довше комаха залишається прикріпленою до шкіри, тим вищі ризики зараження.
Тому так важливо звернутися за допомогою одразу, не більше ніж через 36 годин. Від часу початку лікування залежить і його ефективність.

Фактори ризику

Насамперед ризики укусу підвищуються під час проведення часу в лісистих або трав'янистих місцевостях. Особливо це стосується дітей, які проводять багато часу на свіжому повітрі.
Відкриті ділянки шкіри також допомагають кліщу легко прикріпитися до вас. Тому при перебуванні в районі, де кліщі поширені, варто захищатися одягаючи довгі рукави та штани. Також не варто дозволяти своїм домашнім улюбленцям блукати у високих бур’янах.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика хвороби Лайма є досить складною, враховуючи різновид ознак та їх схожість з іншими патологічними станами. При цьому кліщі можуть поширювати й інші хвороби.
Тому лікарем проводиться фізикальний огляд та лабораторні дослідження крові (ІФА). 
 
Лікування хвороби Лайма включатиме проведення антибактеріальної терапії (перорально або внутрішньовенно при ускладненнях).
 
Найкращий спосіб запобігти хворобі Лайма це уникати лісистих, чагарникових ділянок з високою травою, де можуть зосереджуватися кліщі. Знизити ризики можливо обравши у такі ділянки відповідне взуття, довгі штани, заправлені в шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх та рукавички. 
Після прогулянки перевіряйте свій одяг, домашніх тварин на наявність кліщів. 
Корисно приймати душ одразу після прогулянки, оскільки кліщі можуть певний час залишатися на вас не прикріплюючись до шкіри.
 
Якщо Ви помітили кліща, якомога швидше видаліть його обережно пінцетом біля голови. Не варто тиснути чи роздавлювати кліща, оскільки його слина чи вміст кишківника також можуть бути інфіковані. Після видалення кліщ утилізується, а зона укусу обробляється антисептиком. При відсутності необхідних навичок, не варто видаляти кліщ самостійно, доцільним буде звернутися до травмпункту де вам нададуть необхідну допомогу. Також наголошуємо на неефективності народних методів видалення комахи, типу змащуванні олією.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм