Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Харчове отруєння: як розпізнати перші прояви?

Харчове отруєння: як розпізнати перші прояви?Харчове отруєння є результатом вживання зіпсованої та як наслідок токсичної їжі. Враховуючи, що перебуваючи в укритті не є можливим правильно зберігати їжу, ризики отруєння є досить високими.  

Симптоми харчового отруєння

Дуже рідко харчове отруєння залишається непоміченим. При цьому специфічні симптоми залежатимуть від інфекційного збудника.
 
До поширених скарг отруєння відносять наступні симптоми:
  • спазм в животі;
  • діарея;
  • нудота та блювання;
  • втрата апетиту;
  • слабкість;
  • головний біль.
До симптомів, що потребують негайного звернення за лікарською допомогою, оскільки є загрозливими для життя можна віднести високу температуру тіла, тривалу діарею (понад 3 діб), ознаки зневоднення (зменшення об'єму сечі, спрага, сухість слизових та шкіри), виділення сечі з домішками крові.
 
Відмітимо, що час розвитку симптомів також є індивідуальним та залежить від збудника (від декількох годин до тижня й більше).

Причини харчового отруєння

У більшості випадків причинами отруєння є бактерії (E. Coli, сальмонела, золотистий стафілокок), віруси (ротавірус, норовірус, вірус гепатиту A) або глистяні інвазії (свинячий ціп'як, лямблії). Відповідно зараження відбувається при відсутності термічного оброблення їжі (споживання їжі у сирому вигляді), приготування їжі без попереднього миття рук та ін.

Діагностика та тактика лікування

Неускладнені випадки харчових отруєнь можливо лікувати вдома. Для цього варто забезпечити достатній рівень гідратації, вживаючи багато пиття (виключенням є кофеїн). На момент одужання варто відпочивати, дотримуватися дієти, надаючи перевагу м'якій їжі з низьким рівнем жиру (варені овочі, рис, курячий бульйон).
 
Впоратися з нудотою та діареєю допоможуть безрецептурні препарати, попередньо проконсультувавшись з лікарем.
 
Тяжкі випадки харчового отруєння потребують проведення дегідратаційної терапії в умовах стаціонару. Лікар діагностує тип харчового отруєння на основі клінічної картини, лабораторного дослідження крові, сечі та калу.
 
Тому аби уникнути харчового отруєння варто не забувати про гігієну рук, слідкувати за правильністю зберігання харчів (сирі продукти повинні бути окремо від приготованих, температура для зберігання не повинна перевищувати 4С) та їх приготування, вживати тільки очищену або прокип'ячену воду.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм