Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ботулізм: основні прояви інфекції

Ботулізм: основні прояви інфекціїСпеціалістами наголошується, що вживання зимових заготовок потребує обачності, в тому числі й у період воєнного стану. Про симптоми інфекції та методах її запобігання з'ясуємо далі. 

Ботулізм - це патологічний стан інфекційного генезу, що характеризується розвитком харчової інтоксикації внаслідок споживання продуктів, що містять ботулотоксин.
 
Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, передача якого може відбутися не тільки через їжу, а й при контакті із забрудненим ґрунтом або через відкриту рану. Без своєчасного лікування ботулізм може призвести до паралічу, утрудненого дихання та навіть смерті.
 
В залежності від етіології розвитку розрізняють дитячий, харчовий та рановий ботулізм.
 
Отруєння ботулізмом відбувається внаслідок дії токсину, який виробляється типом бактерій під назвою Clostridium botulinum. Попри їх поширеність розмножуватися бактерії можуть лише в умовах де немає кисню. Яскравими представниками джерел можливого зараження ботулізмом є їжа, наприклад домашня консервація.

Які фактори впливають на розвиток ботулізму?

Щодо дитячого ботулізму, то в групі ризику знаходяться немовлята та діти до року. Зараження відбувається внаслідок впливу забрудненого ґрунту або вживання їжі, що містить спори ботулізму, які розмножуються в ШКТ та вивільняють токсини (наприклад, мед, кукурудзяний сироп). 
 
Харчовий ботулізм є найбільш поширеним видом захворювання. В умовах воєнного стану ризики зараження є особливо високими, оскільки вживанню підлягають продукти, що можуть довго зберігатися. Наприклад, домашні або комерційні консерви, які не пройшли належної обробки (консервовані овочі з низьким вмістом кислоти, консерви з тунця, копчена та солена риба, м’ясні продукти).
 
Для ранового ботулізму характерне потрапляння спор ботулізму у відкриту рану. 

Які симптоми ботулізму?

Початок проявів ботулізму може варіюватися від декількох годин до декількох діб після первинного зараження. Наприклад після вживання зараженої їжі у середньому початок симптомів виникає через 12-36 годин.
 
Скаргами, що можуть виникнути при розвитку ботулізму є:
  • нудота та блювота;
  • порушення ковтання та мовлення;
  • слабкість м'язів обличчя;
  • порушення зору (”туман” перед очима);
  • опущення повік;
  • порушення дихання;
  • спазм в животі;
  • параліч.
Для дитячого ботулізму характерна поява втоми, труднощів з ковтанням та відповідно годуванням, закрепу, опущення повік, м’язової слабкості та навіть паралічу.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування ботулізму відбувається насамперед на основі проведення фізикального огляду, аналізу клінічної картини, з виясненням отриманих ран або вживаних напередодні продуктів.
 
Додатково проводяться лабораторні дослідження крові та калу з метою виявлення токсинів. При необхідності виключення інших патологічних станів можливе проведення КТ та МРТ, електроміографії, дослідження спинномозкової рідини.
 
Тактика лікування полягає в негайному введенні антитоксину. У тяжких випадках при необхідності відновлення дихальної функції можливе проведення штучної вентиляції легень.
 
З метою запобігання ботулізму варто дотримуватися декількох правил, від належної техніки при консервуванні їжі в домашніх умовах, утилізації відкритих або здутих консервів, кип'ятінні їжі з метою знищення токсину до усунення продуктів які зберігаються понад рік або в придатності яких ви не впевнені. Особливо увагу приділяйте харчуванню дітей.
 
У тому випадку якщо у вас спостерігаються симптоми ботулізму, варто негайно звернутися за медичною допомогою. Рання діагностика та лікування мають вирішальне значення для виживання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм