Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ротавірус: основні симптоми вірусної інфекції

Ротавірус: основні симптоми вірусної інфекції Ротавірус (ротавірусний гастроентерит) - це патологічний процес інфекційного генезу, що характеризується  значною втратою рідини внаслідок діареї та блювання.

Ротавірус є заразним та легко передається. Попри те, що зараження найчастіше зазнають діти (особливо до 5 років), дорослі також можуть стикнутися з захворюванням, хоча мають зазвичай легку форму протікання.
 
Основним методом запобігання на 90% ротавірусної інфекції є проведення вакцинації.
 
Усунути традиційними ліками інфекцію неможливо. При цьому особливе занепокоєння та необхідну тактику становить розвиток зневоднення, як одного з ускладнень.

Основні симптоми ротавірусної інфекції

Розвиток клінічної картини зазвичай відбувається упродовж двох діб з моменту зараження. Інкубаційний період становить до 5 діб.
У дітей до типових симптомів ротавірусу належить поява: 
  • болю в животі;
  • діареї;
  • блювання;
  • слабкості;
  • підвищення температури тіла;
  • ознак зневоднення.
Саме внаслідок тривалого блювання та діареї й існують ризики зневоднення. Тому батькам варто бути обачними та звертати увагу на характерні прояви зневоднення. Наприклад, сухість шкіри та слизових, відсутність сліз при плачі, втрата ваги, зменшення частоти сечовипускання.
 
Звернення до лікаря є необхідним якщо у дитини тримається висока температура та лихоманка, діарея з блюванням понад добу, млявість. 
 
Для дорослих вищезазначені прояви інфекції є менш помітними, або взагалі можуть бути відсутніми. 

Причини ротавірусу

Бактерії можуть міститися в калі хворої людини та поширюватися через брудні руки на інші поверхні (наприклад, після відвідування туалету, зміни підгузка). Окрім фекально-орального методу поширення, можлива передача інфекції при контакті з рідинами зараженої людини (наприклад, при чханні).
 
При цьому зараження можу відбутися від людини, яка не має симптомів захворювання.

Лікування ротавірусу

Ротавірус діагностується за допомогою ПЛР-тесту калу в медичній лабораторії.
 
Тактика лікування ротавірусу є симптоматичною, оскільки специфічних ліків проти інфекції не існує.
Так хворому необхідно пити багато рідини в тому числі й на основі електролітів, вживати збалансовану їжу, з виключенням солодких та жирних продуктів, оскільки вони можуть навпаки посилити діарею.
Госпіталізація є необхідною при розвитку сильного зневоднення організму.
 
Запобігти ротавірусу та його ускладненням, можливо переконавшись, що ваша дитина вакцинована. Вакцини для дітей старшого віку та дорослих немає. Ось чому медичні працівники рекомендують робити ротавірусну вакцину для вашої дитини в ранньому віці, при відсутності протипоказань. Діти можуть перехворіти на ротавірусну інфекцію більше одного разу, але вакцина запобігає тяжкому перебігу.
 
Також можливо запобігти поширенню інфекції, дотримуючись гігієнічної обробки рук.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм