Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аскаридоз: основні симптоми паразитарної інфекції

Аскаридоз: основні симптоми паразитарної інфекціїМайже кожен десятий є носієм паразитарної інфекції, і аскариди є лідером в цьому переліку. Небезпечною особливістю глистяних інвазій є те, що симптоматика ураження є досить різною і зазвичай діагностувати інфекцію можна випадково. Тому розберемо детальніше особливості перебігу аскаридозу та чи можливо запобігти його розвитку. 

Аскаридоз являє собою паразитарну інфекцію, що викликається нематодою (круглими червами). Їх розміри можуть варіюватися від 20 до 40 см.
 
Відмітимо, що доросла особина може проживати в тонкому кишківнику майже до двох років. Ураження може зазнати кожен, однак найчастіше випадки діагностуються зі складним перебігом саме у дитячому віці або осіб, що пов'язані з землеробством.
 
Зараження відбувається досить легко, достатнім буде контакту з брудними (зараженими) предметами побуту або вжити немитий овоч, фрукт.
 
Механізм зараження відбувається наступним чином: хвора людина разом з калом виділяє в зовнішнє середовище яйця аскарид, далі здорова людина, наприклад через немитий фрукт проковтує яйце паразита, яке потрапляє до тонкого кишківника. Вже сформована личинка може потрапляти з током крові у дихальні шляхи (легені, бронхи, трахеї). Далі шляхом проковтування личинки знову опиняються в кишківнику і стають сформованим гельмінтами. Тобто відбувається безперервний цикл їх розмноження.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток аскаридозу?

Відмітимо, що специфіка захворювання буде залежати від тривалості зараження, приєднання до патологічного процесу інших органів. 
 
При цьому на початку через незначну кількість аскарид у людини може не виникати ніяких скарг. Відповідно чим масивніша інвазія, тим більшу інтенсивність набирають симптоми. Зазвичай це відбувається у разі закорковування глистяними інвазіями жовчних проток або кишківника.
  1. Загальна слабкість та постійна втома.
  2. Поява больових відчуттів в животі.
  3. Нудота та блювання.
  4. Втрата апетиту або навпаки відчуття сильного голоду.
  5. Коливання настрою, часта дратівливість.
  6. Анемія.
  7. Зміни зі сторони шкірного покриву (поява висипань).
  8. Діарея та лихоманка.
У разі розвитку легеневого аскаридозу додатково виникають скарги на кашель з мокротою, та задишка.
 
У критичних випадках розвивається кишкова непрохідність, сепсис.

Діагностика та методи лікування

Найбільш доречним методом діагностування при аскаридозі є дослідження калу, крові, рідше мокротиння хворого.
 
Візуалізаційно  аскаридоз діагностується за допомогою рентгенографії з додатковим введенням контрасту (барієвої суміші). Також додатково можливе проведення УЗД, КТ або МРТ.
В основі лікування покладено призначення протигельмінтних препаратів. У разі розвитку ускладнень у вигляді перфорації кишківника, апендициту, механічної кишкової непрохідності спричиненими аскаридами проводиться оперативне втручання.  
 
До методів запобігання зараження аскаридами та ускладнень, які вони викликають рекомендовано насамперед раз на рік здаватися аналізи на їх виявлення. Насамперед якщо людина часто знаходиться у контакті з тваринами. Саме дослідження калу на глистяні інвазії є найбільш простий та бюджетним способом, що вказує на наявність в травному тракті личинок глистів або вже дорослих особин. А лабораторне дослідження крові допоможе встановити наявність паразитарної інфекції поза ШКТ. 
 
Також простими правилами профілактики є миття рук, обробка овочів та фруктів, термічна обробка сирих видів м'яса, риби тощо.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм