Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфекції, що передаються статевим шляхом: основні симптоми

Інфекції, що передаються статевим шляхом: основні симптомиКількість захворювань, що передаються статевим шляхом з кожним роком зростає. Навіть беручи до уваги інформаційну кампанію, що проводиться. Тому розберемо детальніше, які саме інфекції, що передаються статевим шляхом є найпоширенішими та які симптоми свідчитимуть про їх розвиток.

ІПСШ окрім своєї поширеності викликають ще масштабні негативні наслідки для здоров'я як чоловіка, так і жінки. Насамперед це складний перебіг серцево-судинних та неврологічних захворювань, безпліддя, ризики позаматкової вагітності. 
 
Передача інфекції відповідно до її назви відбувається насамперед через незахищений статевий акт. Також не є виключенням передачі збудника інфекції від матері до дитини (вертикальний), кров (парентеральний).

ІПСШ розрізняють в залежності від збудника, що спричинив захворювання:
  • бактеріальні (сифіліс, хламідіоз тощо);
  • грибкові (кандидоз);
  • вірусні (ВІЛ, ВПЛ, генітальний герпес);
  • паразитарні.
Кожен із цих видів має свої тяжкі наслідки для організму.

Які симптоми можуть вказувати на розвиток ІПСШ?

  1. Свербіж статевих органів.
  2. Печіння при сечовипусканні.
  3. Поява неприємного запаху.
  4. Виділення, що мають незвичне забарвлення та запах (наприклад, кров'янисті або гнійні).
  5. Поява висипань. 
  6. Біль під час статевого акту.
При чому знову ж таки відмітимо, що на початковому етапі розвитку інфекції поява специфічних ознак може бути попросту відсутньою. 
 
При приєднанні сильних больових відчуттів внизу живота можна стверджувати про ураження інфекцією передміхурової залози у чоловіків та шийки матки у жінок.

Поширені інфекції, що передаються статевим шляхом

  • Вірус папіломи людини
Відомо про прямий зв'язок вірусу папіломи людини з раком шийки матки. Найбільш онкогенним є саме 16 та 18 штам. Наразі проти ВПЛ та безпосередньо з метою зниження раку шийки матки та раку статевого члена проводиться вакцинація. Щеплюватися рекомендовано до початку статевого життя.
  • Сифіліс
Небезпека сифілісу полягає в його безсимптомному перебігу. Лише через місяць після зараження виникає безболісний шанкр (тримається до декількох тижнів), збільшення лімфатичних вузлів. Це є проявами характерними для первинної форми сифілісу.
 
Вторинна форма характеризується появою через один-три тижні після контактування висипу по всьому тілу, який без відповідного лікування згодом самостійно зникає, а через деякий час рецидивує. 
 
Також сифіліс може протікати в латентній формі, без вищезазначених проявів, однак з лабораторно підтвердженим серологічним тестом. 
Відповідно, це далеко не всі види даного інфекційного захворювання.
  • Гонорея
Захворювання передається через різні види статевого акту, а також перинатально. Для жіночої статі характерний зазвичай безсимптомний перебіг. У чоловіків клінічна картина включає розвиток гнійних виділень зі статевого члена, больові відчуття у яєчках та мошонці. Також можуть виникати скарги на біль в ділянці анального отвору, зміни стулу.

Тактика

Урогенітальна інфекція встановлюється на основі клінічної картини, скарг хворого та проведення ряду лабораторних досліджень: мазок на флору, бак посів, ПЛР, дослідження крові.
 
Успішністю у проведеній терапії є її повне проходження, від початку до кінця, навіть при виникненні почуття, що стан поліпшився, а симптоми зникли. Тому у разі підтвердження бактеріальної інфекції лікар призначає антибактеріальну терапію (або противірусні, протигрибкові препарати - залежно від збудника). Додатково з метою укріплення імунітету призначаються імуностимулятори, вітамінні комплекси.
 
Пам'ятайте, що статеве життя повинно приносити не тільки задоволення, а й бути здоровим. Важливо розуміти більші ІПСШ є прихованими. Це пов'язано з тим, що зазвичай на початку хвороби симптоми є відсутніми, а явні скарги з’являються тільки при розвитку ускладнення. Тому використовуйте бар'єрні методи контрацепції; після незахищеного статевого акту з партнером який є малознайомим краще пройти обстеження у спеціаліста; проходження спільних обстежень з партнером; проходження щорічних профілактичних обстежень.
Жодне самолікування протипоказано.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм